Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Medicina i Odontologia Logo del portal

Jules Hoffmann, Premi Nobel de Fisiologia i Medicina, participarà en un col·loqui a la Facultat de Medicina i Odontologia

  • 28 de maig de 2019
Jules Hoffmann

El Saló de Graus de la Facultat de Medicina i Odontologia acollirà aquest col·loqui el proper dilluns 3 de juny a les 11'00 hores.

El professor Jules Hoffmann (Echternach, Luxemburg, 1941) es va graduar en Biologia i Química per la Universitat d'Estrasburg, on es va doctorar en Biologia en 1969. Va realitzar el seu post-doctorat en la Universitat de Marburg (1974). La major part de la seua carrera investigadora es va desenvolupar en el CNRS, on ha sigut director de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular (Estrasburg).

A l'octubre de 2011 va rebre el Premi Nobel de Medicina i Fisiologia, juntament amb Bruce Beutler i Ralph Steinman pels seus treballs en el camp de la immunologia i, en concret, la resposta innata. Hoffmann va descobrir els mecanismes bàsics pels quals s'activa la resposta innata en presència de bacteris. En concret, van descriure en Drosofila les proteïnes Toll que estan implicades en la seua resposta immune innata. Poc després es van descriure en cèl·lules de mamífers els primers Toll-like receptors (TLR’s). Es tracta de receptors de membrana que s'expressen en cèl·lules “vigilants” del sistema immune (dendríticas, monòcits, macròfags), que reconeixen certs patrons estructurals que s'expressen en bacteris. Juntament amb els PRRs (pattern recognition receptors) els TLRs (toll-like receptors) permeten detectar de manera primerenca la infecció gràcies al reconeixement de PAMPs (patrons moleculars associats a patògens), i amb açò activar ràpidament el sistema immunitari innat. Les seues contribucions científiques han sigut determinants per a la millor comprensió del funcionament del sistema immunitari innat.