Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Medicina i Odontologia Logo del portal

Una investigació relaciona l’ús de relaxants musculars amb l’augment de les complicacions pulmonars postoperatòries

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 8 d’abril de 2019
Marina Soro, professora associada del Departament de Cirurgia de la Universitat de València i investigadora de l’INCLIVA.
Marina Soro, professora associada del Departament de Cirurgia de la Universitat de València i investigadora de l’INCLIVA.

Un estudi del Grup d’Investigació en Anestèsia de l’INCLIVA on ha participat la professora del Departament de Cirurgia de la Universitat de València Marina Soro associa l’ús d’agents de bloqueig neuromuscular amb una major incidència de complicacions pulmonars postoperatòries en pacients sotmesos a anestèsia general. La recerca, publicada en Lancet Respiratory Medicine, ha estat finançada per la Societat Europea d’Anestesiologia.

La major part dels processos  d’anestèsia inclouen l’aplicació de bloquejadors musculars per a produir la paràlisi muscular amb l’objectiu de millorar les condicions quirúrgiques i reduir els esdeveniments adversos durant la intervenció. Ara, els resultats de POPULAR (POstanaesthesia PULmonary complications After use of muscle Relaxants in Europe) contradiuen l’expectativa anterior que l’ús de relaxants musculars pot reduir les complicacions respiratòries posteriors a l’operació, segons indica l’equip d’investigació.

De fet, la recerca relaciona una major incidència d’aquestes complicacions en pacients que no presentaven factors de risc de patir aquestes dificultats abans de l’operació. “Les dades que hem obtingut en l’estudi POPULAR se sumen a l’evidència d’estudis anteriors que permeten recomanar que els pacients amb un baix risc de complicacions pulmonars postoperatòries han de ser anestesiats sense l’ús de bloquejadors musculars, sempre que siga possible”, explica Marina Soro, també investigadora de l’INCLIVA.

POPULAR ha estat dut a terme simultàniament en 211 hospitals de 28 països europeus i ha inclòs dades de 22.803 pacients que reberen anestèsia general per a qualsevol tractament intrahospitalari, excepte la cirurgia cardíaca. Durant les dues setmanes anteriors a la intervenció, s’arreplegaren dades sobre les característiques dels pacients i durant els tres dies posteriors, els pacients es van sotmetre a un examen físic per a verificar l’aparició d’esdeveniments pulmonars adversos.

 

Article:

Kirmeier E et al.: «Post-anaesthesia pulmonary complications after use of muscle relaxants (POPULAR): a multicentre, prospective observational study». Lancet Respir Med. 2019

DOI: https://doi.org/10.1016/S2213-2600(18)30294-77