Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Medicina i Odontologia Logo del portal

La Universitat, tercera d’Espanya en nombre de cites de les seues publicacions científiques, amb més de mig milió

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 7 d’abril de 2020
Campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València.
Campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València.

La Universitat de València (UV) és la tercera universitat espanyola amb major nombre de cites rebudes (531.193) per les seues publicacions científiques i la quarta en nombre d’articles acadèmics publicats (papers), segons el rànquing Incites Essential Science Indicators, que analitza 6.581 institucions de tot el món. Per matèries i pel que fa a nombre de cites, la UV destaca en Ciències Agrícoles, en les posicions 86 del món i 1 d’Espanya; i en Física, 140 mundial i segona estatal.

La base de dades Incites Essential Science Indicators, o InCites, és una compilació d’informació estadística construïda amb dades de Web of Science i mostra les tendències científiques emergents que destaquen en cada camp d’investigació. Analitza les dades de més de dotze milions d’articles en més de 12.000 revistes, durant 11 anys, i classifica autors, institucions, països i revistes en 22 camps d’investigació, basant-se en el rendiment de publicacions i cites.

InCites treballa amb sis indicadors: nombre de cites (Citations), nombre d’articles (Papers), citacions per articles, articles d’impacte (Top papers), articles altament citats (Highly cited papers) i articles candents (Hot papers). Així, la Universitat, a més de tercera d’Espanya, és la 324 del món i primera valenciana en nombre de cites. En el recompte d’articles, ocupa la posició 301 del món, 4 d’Espanya i 1 de la Comunitat, amb 28.092 publicacions d’autors de la institució.

En l’indicador Highly cited papers –grup de l’1% d’articles més citats en un camp d’investigació– la Universitat és la tercera d’Espanya i 305 del món; i en els candents –treballs publicats en els dos últims anys i entre el 0,1% dels millors articles del mateix camp–, la UV és segona estatal i 141 del món. Per altra part, en articles d’impacte (suma dels articles candents i dels altament citats menys els que consten en les dues categories), la UV és tercera d’Espanya i 303 del món.

A escala estatal, la Universitat de València només és superada en nombre de publicacions per les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona i Complutense de Madrid. En nombre de cites únicament milloren els seus resultat la de Barcelona i l’Autònoma de Barcelona. En tots els indicadors d’InCites, la Universitat és el primer centre d’ensenyament superior valencià.

A més, per matèries la UV destaca especialment en Ciències Agrícoles, Física, Farmàcia i Toxicologia, Medicina Clínica, Microbiologia, Psiquiatria/Psicologia, Economia/Negocis i Química. En Ciències Agrícoles és número 86 del món i 1 d’Espanya en nombre de cites; 19 global i 1 estatal en articles altament citats; i 6 mundial i 1 d’Espanya en Hot papers. En Física, el centre valencià destaca en els números 140 del món i 2 d’Espanya en cites; 161 del món i 2 d’Espanya en publicacions; 157 del món i 2 d’Espanya en Highly cited papers; així com 37 del món i 1 d’Espanya en Hot papers.

En altres camps de coneixement, i segons el tipus d’indicador, la Universitat obté els següents resultats: Microbiologia (68 del món i 1 d’Espanya en treballs candents), Psiquiatria/Psicologia (163 mundial i 2 estatal en publicacions), Economia i Negocis (101 global i 1 espanyol en publicacions). També, en Química, el centre valencià és el 179 del món en cites i en publicacions. A més, destaca en Hot papers en Medi ambient i ecologia (104 mundial i 2 d’Espanya); Ciència dels materials (153 del món i 1 d’Espanya) i Neurociències i comportament (38 del món i 1 d’Espanya).

 

Rànquing Scimago

El Scimago-Institutions Rànquings (SIR), desenvolupat pel grup d’investigació SCImago LAB, és un recurs per a l’avaluació d’universitats i d’institucions d’investigació científica de tot el món que analitza els resultats en un indicador. Combina tres grups de paràmetres d’investigació, innovació i impacte social, aquest últim mesurat per la seua visibilitat a la web.

En aquesta classificació, que ordena el rendiment de 3.897 institucions científiques i universitats de tot el món, la UV és el primer centre superior d’ensenyament valencià, el cinquè espanyol, el 224 mundial i el número 97 d’Europa. A Espanya només és superada per les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona, Complutense de Madrid i Autònoma de Madrid i manté la posició estatal, però també la mundial de l’any passat, malgrat l’entrada de més de 400 noves institucions en el rànquing respecte a 2019.

El rànquing SIR, liderat a escala mundial per Harvard i a Europa per la Universitat d’Òxford, utilitza, entre d’altres, indicadors com el coneixement innovador, l’impacte tecnològic, el nombre de patents, la grandària de la web o el lideratge científic.


Més informació:

Rànquing Incites: http://ir.uv.es/zmuiMI1

Més informació (web Servei d’Anàlisi i Planificació UV): http://ir.uv.es/R4eoSFe

Rànquing SCIMAGO: https://www.scimagoir.com/rankings.php

Més informació (web Servei d’Anàlisi i Planificació UV): http://ir.uv.es/eiq4Lfw