University of Valencia logo Logo Faculty of Medicine and Dentistry Logo del portal

Pulmó, colorectal i mama, els càncers més letals a Espanya

  • December 14th, 2016
Catalá y Tabarés

El càncer és, després de les malalties cardiovasculars, la segona causa de mort a nivell mundial. El 2015 van morir a Espanya 110.491 persones i es van registrar 303.809 nous casos de càncer, sent el càncer de pròstata el més freqüent seguit del càncer de mama i el càncer colorectal.

A Espanya, el càncer de mama és el més comú i el que més morts causa entre les dones. Entre els homes, el càncer de pròstata és el més freqüent, però és el càncer de pulmó el que més morts provoca, seguit del càncer colorectal. A més entre 1990 i 2015 el nombre de casos nous de càncer de mama gairebé s'ha duplicat entre les dones i el càncer de pròstata s'ha quadruplicat entre els homes.

Són dades de l'estudi "Càrrega global de malaltia 2015" publicat a la revista JAMA Oncology, i coordinat per l'Institut per a la Mètrica de Salut i Avaluació (IHME) de la Universitat de Washington.

En l'estudi han participat més d'un miler d'investigadors de 130 països, i entre ells l'epidemiòleg clínic Ferran Català-López de INCLIVA i investigador doctor sènior del programa PROMETEU en el Departament de Medicina de la Universitat de València; i el professor Rafael Tabarés-Seisdedos, investigador responsable del Grup de Recerca en autonomia personal, Dependència i Trastorns Mentals Greus de INCLIVA, catedràtic en el Departament de Medicina de la Universitat de València.

El treball ha analitzat en 32 tipus de càncer seva incidència, mortalitat i discapacitat i la seva evolució entre 1990 i 2015 en 195 països, per a tots dos sexes i diferents grups d'edat.

"El càncer continua sent una gran amenaça per a la salut de la població a tot el món", segons els investigadors Ferran Català-López i Rafael Tabarés-Seisdedos.

"Tot i que s'han observat progressos en el control del càncer, com succeeix amb la lleugera disminució en el nombre de morts per càncer d'estómac, el càncer segueix produint la mort a milers de persones a Espanya", segons Català-López. Explica que a Espanya i altres països desenvolupats, el fenomen es pot explicar per l'envelliment de la població i els canvis en els hàbits i l'estil de vida, com són el tabaquisme, el sedentarisme i la dieta, entre d'altres. Segons la seva opinió "cal donar més prioritat a programes de prevenció i control que siguin cost-efectius i que serien fonamentals per reduir la càrrega del càncer a Espanya".

La incidència i les possibilitats de patir-i morir per la seva causa varia segons els països.

A nivell mundial, el 44% de tots els nous casos de càncer i el 34% de totes les morts per càncer es troben en els països amb nivells més alts de desenvolupament, com els EUA, el Regne Unit i Alemanya. No obstant això, entre 2005 i 2015 l'augment més marcat, un 50%, es va donar en els casos en els països menys desenvolupats, augmentant a més la mortalitat en més de 50 països, la majoria a l'Àfrica subsahariana.

El doctor Català-López aclareix que "en el cas dels països menys desenvolupats estan en una fase de transició epidemiològica i demogràfica, en la qual estan reduint la mortalitat infantil i les infeccions i augmentant les malalties cròniques i el càncer"

Accés a la notícia original a la pàgina web de l'INCLIVA