University of Valencia logo Logo Faculty of Medicine and Dentistry Logo del portal

El projecte HistShock de kit pronòstic per a la sèpsia i el xoc sèptic, seleccionat en el programa CaixaImpulse

  • September 10th, 2018
Projecte HistShock

La Fundació Bancària ”la Caixa” i Caixa Capital Risc han anunciat els 20 projectes d'investigació biomèdica seleccionats en el seu programa CaixaImpulse, que rebran fins a un màxim de 100.000 euros per a facilitar la seua transferència al mercat. Un d'aquests projectes és HistShock, un kit de diagnòstic i pronòstic per a pacients amb sèpsies i xoc sèptic liderat per José Luis García, investigador en el Departament de Fisiologia de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València en el laboratori del Professor Federico V. Pallardó, el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares (CIBERER) i el INCLIVA. En el desenvolupament de HistShock, treballen investigadors d'aquestes tres institucions.

Els projectes seleccionats en la quarta convocatòria del programa CaixaImpulse abasten des del desenvolupament de nous compostos per al tractament de desordres neurodegenerativos fins a la recerca de noves teràpies per al tractament del càncer de pròstata. 

Aquest programa es va engegar en 2015 amb l'objectiu de facilitar la translació a la societat del coneixement científic originat en centres d'investigació, universitats i hospitals, a través de patents, creació d'empreses o acords de transferència. El programa ha destinat ja 7,5 milions d'euros i ha impulsat 58 iniciatives, 10 de les quals ja s'han convertit en spin-off i 7 més estan en procés de creació.

El projecte HistShock

La sèpsia es produeix quan la resposta immune de l'hoste es descontrola enfront d'una infecció posant de debò risc la vida del pacient. Davant aquesta situació, la resposta exacerbada de l'organisme enfront de la infecció pot conduir a la progressió de la sèpsia a xoc sèptic, desembocant en una fallada multiorgánico i en una major mortalitat. A dia d'avui, la sèpsia segueix sent un problema de salut global en la major part de les unitats de vigilància intensiva. El nombre de casos anuals de sèpsies a Espanya és de 50.000 (17.000 defuncions), i a nivell mundial, de 30 milions (6 milions de morts), amb uns costos associats d'al voltant de 84,4 mil milions d'euros.

El reconeixement primerenc de la sèpsia i l'inici ràpid dels tractaments és la millor estratègia per a incrementar la supervivència dels pacients. HistShock IVD Kit és un test basat en la mesura de les histones circulants en plasma mitjançant espectrometria de masses, proporcionant un diagnòstic ràpid i amb capacitat pronóstica per a la sèpsia i el xoc sèptic. Les histones participen en la fallada orgànica, i nivells més elevats d'aquestes es correlacionen amb un pitjor pronòstic. 

L'objectiu d'aquest projecte és la reducció de la mortalitat associada a la sèpsia entorn del 25 % gràcies al diagnòstic primerenc, afavorint la reducció de l'estada en la UCI i els elevats costos hospitalaris. Finalment, aquest projecte també té l'objectiu de contribuir a la reducció de l'ús inadequat de teràpies antibióticas, la qual cosa evitaria les futures resistències bacterianes.

Mes informació