University of Valencia logo Logo Faculty of Medicine and Dentistry Logo del portal

Identifiquen el mecanisme d'activació de la via Hedgehog implicada en el rabdomiosarcoma, un tipus de càncer infantil

  • November 13rd, 2017
Dr. Samuel Navarro

El Dr. Samuel Navarro, catedràtic d'Anatomia Patològica en la Facultat, ha participat en una investigació que ha identificat un dels mecanismes que promouen la oncogenicidad en el rabdomiosarcoma, un tipus de càncer infantil que suposa un 8% de tots els càncers en xiquets i xiquetes.

Els investigadors han descobert el mecanisme que fa que la via Hedgehog estiga fortament activada en aquests tumors a pesar que no presenten mutacions directes en la majoria dels casos.


Els autors formen part del Grup d'Investigació Traslacional de Tumors Sòlids Pediàtrics de INCLIVA que coordina el Dr. Navarro i del Grup d'Investigació Traslacional en el Càncer de la Infància i l'Adolescència de Vall d’Hebron Institut d'Investigació (VHIR).

Concretament, l'estudi publicat en British Journal of Cancer revela una elevada presència dels ligandos Indian Hedgehog (IHH) i Desert Hedgehog (DHH) i demostra que tenen un paper fonamental en l'activació oncogénica dels rabdomiosarcomas infantils.

La via de senyalització Hedgehog té un paper clau en la proliferació cel·lular, el creixement i la diferenciació de les cèl·lules tumorals. També controla la seua capacitat migratòria i de formació de metàstasi i per tant, l'agressivitat que les caracteritza. Ja es coneixia la funció oncogénica d'aquesta via, però aquest estudi ha demostrat quin és el seu mecanisme d'activació. Aclarir el mecanisme molecular serà clau per al desenvolupament de noves teràpies específiques, que podran ser dissenyades amb molta més especificitat una vegada revelat el mecanisme exacte. A diferència d'altres tipus de càncer, en el rabdomiosarcoma l'activació és deguda a una sobreexpresión d'alguns ligandos de la via en lloc de mutacions genètiques dels seus components. 

“Per a dur a terme l'estudi, es van implantar línies cel·lulars de tumors humans de rabdomiosarcomas (RMS) en models animals d'experimentació i van observar que quan les cèl·lules no tenen els ligandos, els tumors no podien créixer o el seu creixement era molt limitat. Per tant, inhibir la interacció entre el lligant i el seu receptor podria ser una bona diana terapèutica”, explica el Dr. Josep Roma, investigador del VHIR i coordinador de la investigació.

Aquest descobriment permetrà oferir alternatives a mitjà termini per als pacients que no responen a les teràpies actuals. De fet, l'any 2011 aquest mateix grup d'investigació ja va descobrir la implicació d'una altra via de senyalització – via Notch – en els rabdomiosarcomas i ara “una de les línies de treball que té en marxa està enfocada a aconseguir la doble inhibició farmacològica d'ambdues vies, Notch i Hedgehog”, avança.

D'altra banda, aquest treball es podria replicar a altres tipus de càncer com el de pàncrees, ovari i colorrectal on també s'ha descrit l'activació de la via Hedgehog.

 

Investigació en rabdomiosarcoma
La investigació en càncer pediàtric té com a objectiu cercar tractaments altament efectius per als quasi mil xiquets que, anualment, a Espanya, són diagnosticats amb càncer. Per aquesta raó la investigació traslacional, en aquest camp, és fonamental.

El rabdomiosarcoma
El càncer infantil afecta a uns 900 xiquets cada any a Espanya. El 8% dels tumors detectats, entre 80 i 90 anuals, són un rabdomiosarcoma. Es tracta de tumors malignes que poden aparèixer en gran varietat de localitzacions (extremitats, cap i coll, nas, orelles, etc.). De fet és el tipus més comú de sarcoma de teixits blans en xiquets.
Segons la seua localització i subtipo histológico i molecular seran més o menys agressius, amb més capacitat invasora, destructora o de metàstasi. En els casos més favorables pugues haver-hi una taxa de curació d'un 80-90%. Però, si la malaltia es troba en fase avançada o es presenta amb metàstasi, el pronòstic és molt més desfavorable i la taxa pot ser molt menor, fins i tot per sota del 40%.
Oncólogos pediàtrics i investigadors han vist un augment de la supervivència del càncer infantil durant els últims 20 anys, gràcies a nous tractaments més individualitzats i a una millor definició molecular del tumor. Així i tot, un 20% de xiquets amb càncer encara no es guareixen. 

Article de referència:
Ligand-dependent Hedgehog pathway activation in Rhabdomyosarcoma: the oncogenic role of the ligands. Almazán-Moga A, Zarzosa P, Molist C, Velasco P, Pyczek J, Simon-Keller K, Giralt I, Vidal I, Navarrés N, Segura MF, Soriano A, Navarrés S, Tirat OM, Ferreres JC, Santamaria A, Trencada R, Hahn H, Sánchez de Toledo J, Roma J, Gallec S. British Journal of Cancer. doi:10.1038/bjc.2017.305