Logo de la Universitat de València Logo Museu de la Universitat de València d'Història Natural Logo del portal

  • Calendari MUVHN 2023

16 d'octubre de 2019, Dia del fóssil

  • 16 d’octubre de 2019

El 16 d'octubre es celebra als Estats Units la desena edició del “National Fossil Day“, esdeveniment celebrat al país nord-americà per divulgar la Paleontologia i el paper dels paleontòlegs en el qual participen entitats de tota mena (universitats, museus, instituts d'investigació paleontològica, agències de l'administració pública, paleontólegs professionals, agrupacions d'afeccionats, biblioteques públiques i privades, i zoos).
Des del Museu de la Universitat de València d'Història Natural ens sumem a aquest esdeveniment i donem a conéixer un exemplar redescobert en la nostra col·lecció històrica.

DIA DEL FÒSSIL: UN TÀXON LÁZARO

En Paleontologia, diem tàxon lázaro a un grup d'organismes emparentats que desapareix durant un període de temps relativament llarg del registre fòssil, i després torna a aparéixer. Encara que el tàxon aparenta haver-se extingit, aquest es torna a trobar en nivells més moderns. És el cas dels glifeoideos (Glypheoidea), que són una superfamília de crustacis decápodes similars a les llagostes, on alguns exemplars s'han preservat en les calcàries del paleollac de conservació excepcional de Solnhofen (Alemanya). Aquesta superfamília inclou tres famílies, Glypheidae, Mecochiridae i Pemphicidae. 
La família Glypheidae és un bon exemple de fòssil vivent, o tàxon lázaro, ja que el grup estava considerat com a extint des de l'Eocé, fins que va ser redescobert en la dècada de 1970 amb l'aportació de dues noves espècies. 

El Museu de la Universitat de València d'Història Natural ha seleccionat per al Dia del Fòssil un exemplar de la Col·lecció Històrica. Es tracta de Mecochirus Schlotheim, 1822. Espécie de la família Mecochiridae, una de les dues famílies extintes de la superfamília Glypheoidea.

L'exemplar, inventariat en els fons del museu l'any 2000, consisteix en dues plaques de calcària que conserven l'exemplar i el motle d'aquest, procedent del clàssic jaciment de *Solnhofen d'edat *Titoniense (Juràsic Superior), de fa entre 150 i 145 milions d'anys aproximadament.

Fotografía: José Antonio Villena Gómez
Fotografia: José Antonio Villena Gómez

 

Per aquest motiu hui  posem en marxa el I concurs de “*Paleo-reptes”. Més informació +