Logo de la Universitat de València Logo Museu de la Universitat de València d'Història Natural Logo del portal

  • Calendari MUVHN 2023

Les activitats del 'Març per la Igualtat' continuen amb xarrades sobre la dona en la ciència a Burjassot i el lliurament de premis a Tarongers

  • Unitat d'Igualtat
  • 8 de març de 2021
Image de la noticia

La Universitat de València celebra, com cada any, el Dia Internacional de les Dones amb un ampli programa d'activitats culturals i didàctiques que tindran lloc durant diversos dies propers al 8 de març, dia de la commemoració, i que duraran vàries setmanes.

En aplicació de mesures de prevenció de l’expansió de la COVID-19, enguany s’ha suprimit la tradicional concentració a les portes de l’edifici del Rectorat i l'acte institucional previst per al mateix dilluns 8 de març ha seguit un format en línea.

Aquest acte s'ha iniciat a les 18 hores amb la lectura del manifest institucional per part de la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre Escrivà. A continuació ha tingut lloc la conferència-col·loqui entre l'escriptora, assagista i científica Remedios Zafra i la periodista Magda Bandera.

La programació al voltant del 8M ha arrancat, però, uns dies abans d'aquesta data amb activitats als campus així com a altres espais de la Universitat com ara els aparadors de la llibreria de la Universitat que estaran dedicats a publicacions de dones o feministes.

Entre els actes previstos, divendres 5 i dissabte 6 de març es va celebrar la tercera edició del Congrés Internacional de Ciència, Feminisme i Masculinitats #CICFEM2021, organitzat per l'agrupació feminista Sherezade: dialogando el feminismo i una xarxa diversa de persones implicades activament en la superació de les desigualtats derivades de gènere. L’acte comptava amb el suport, entre altres, de la Universitat de València, la Politècnica de València i l’Institut de la Dona. Se celebrà en línia i en la presentació va participar la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre. Les comunicacions i simposis, panells i conferències principals es poden consultar fent clic ací i la inscripció fer-se ací

Dimecres, 3 de març va arrancar la campanya de difusió de la Càtedra de Bretxa Digital de la Universitat de València 'Fem fora del bretxa digital de gènere'. A partir de vídeos institucionals dirigits d’una banda a xiquetes, d’altra a dones treballadores del sector tecnòlogic i finalment a dones adultes fent ús de la tecnologia i animant al seu ús, es divulgaran a través de les xarxes socials.

I és que les diferències en l'accés a les noves tecnologies i les desigualtats que es generen, es coneix com la bretxa digital, un concepte vinculat també a les discriminacions i els estereotips de gènere.

Per a accedir a les activitats fer click ací.

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, gran part de la programació cultural de la Universitat de València, responent al seu compromís amb la igualtat i l'aplicació de la perspectiva de gènere als seus continguts, tindrà com a protagonistes dones creadores, pensadores i professionals d'àmbits molt diversos. La major part de les activitats de les aules, àrees i programes que integren el Servei de Cultura Universitària tractaran de visibilitzar les aportacions i perspectives de les dones en diferents camps mitjançant debats, taules redones, exposicions, muntatges teatrals i concerts.

https://go.uv.es/mhjC7Lb

El projecte Girls4STEM ha arrancat la segona edició aquest mes de març i ho ha fet amb una sessió formativa per al professorat, el 4 de març a partir de les 17:30 hores i la primera de les xarrades professional el proper 11 de març a partir de les 17:30 hores també. Aquesta primera xarrada professional té per nom “Marta Macho” i comptarà amb Marta Talavera, Esther Sánchez, María José (Marisé) Gálvez i Rosana López. Totes les activitats són online i cal inscriure’s a través del web del projecte: http://www.girls4stem.es

Girls4STEM és un projecte dirigit al foment de les vocacions STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), molt especialment entre les xiques, a través de l'organització d'activitats de divulgació. L'esperit del projecte és participatiu i inclusiu, per això, el primer gran valor del projecte és l'estudiantat preuniversitari: primària, secundària, batxillerat i cicles formatius.

Començaren també el 4 de març les activitats al Campus de Burjassot que tenen un component híbrid entre presencials i online.

La Facultat de Física per a celebrar el 8M dedicà una de les seues xarrades del Cicle de Conferències a dona i ciència. La xarrada "Perspectiva de Gènere en la docència universitària de la física" comptà amb Sònia Estradé, professora de la UB i experta en la matèria.

L’AdR de la Facultat de Química ha organitzat com altres anys, una foto de grup el mateix 8 de març que s'ha realitzat seguint les indicacions i les mesures sanitàries.

Diverses jornades sobre el paper de la dona i la ciència estan previstes al Campus de Burjasot. D’una banda els dies 9 i 10 de Març a la sala Darwin: ‘Físiques Nuclears i de Partícules: Passat, Present i Futur’ i que a causa de l'actual situació de pandèmia, les sessions també s'han retransmés en streaming.

En aquestes jornades es dona valor al treball de dones els noms de les quals han sigut oblidats pel gran públic en favor dels seus mentors, germans o esposos, però la tasca científica dels quals dins de l'incipient camp de la radioactivitat va ser crucial per al desenvolupament de la nova disciplina.

Les Jornades es tancaran amb la primera representació a Espanya de l'obra teatral “Projecte Meitner”, que tindrà lloc els dies 11, 12, 13 i 14 de març de 2021 en el teatre Rialto de València. Tota la informació: https://recordandoalise.es

Finalment, el 12 de març, també en format online, tindrà lloc la cinquena Jornada Dona i Ciència de la Comissió d’Igualtat de l’ICMOL i l’IFIC. Enguany presenten una jornada centrada en la conciliació i tractaran d’analitzar els problemes i les eines de les quals disposa la dona investigadora per a seguir la seua recerca i vida professional.

Pel que fa la Campus de Tarongers, el 10 de març s'ha realitzat el lliurament del VIII Premi d'Igualtat que enguany ha estat dedicat a: “Experiències d´Igualtat en temps de confinament”. També es s'ha fet el lliurament del Premi del Concurs de publicacions sobre gènere en la Facultat d´Economia i a continuació, ha tingut lloc una conferència a càrrec de l'equip del treball guanyador.

A la Facultat d’Infermeria i Podologia i la Facultat de Ciències Socials tenen convocats concursos de cartells per a commemorar el 8M.

La Facultat de Geografia i Història ha programat per a l'11 de març una xarrada centrada en qüestionar la mirada androcèntrica de l’ensenyament de la prehistòria. “Ni carne ni pescado: Androcentrismo y narrativas en torno a la evolución y prehistòria” és el títol de la conferència online que ha impartit Débora Zurro a les 11hores a través del següent enllaç: https://eu.bbcollab.com/guest/999dc43d03f1485192fb854c235b441

Tota la programació es pot consultar en www.uv.es/igualtat al calendari d’activitats en constant actualització.

Imatges: