Logo de la Universitat de València Logo Museu de la Universitat de València d'Història Natural Logo del portal

  • Calendari MUVHN 2023

Dia Internacional de la Biodiversitat Biològica

  • 22 de maig de 2020

MUVHN

L'Assemblea General de les Nacions va triar el 22 de maig de cada any per a celebrar El Dia Internacional de la Diversitat Biològica. Aquest mateix dia de 1994, es va aprovar a Nairobi el Conveni Internacional sobre la Diversitat Biològica. En aquest esdeveniment, es va reconéixer la necessitat global de conciliar la preservació futura de la biodiversitat amb el progrés humà, conforme a criteris de sostenibilitat. Cada any, en aquesta data, es promouen activitats per a augmentar la comprensió i la consciència dels problemes de biodiversitat (www.cbd.int/idb).

La paraula biodiversitat deriva de l'anglés biodiversity que, al seu torn, és la contracció de l'expressió biological diversity i expressa el conjunt de diversitat d'organismes que es presenten a nivell global o en ecosistemes determinats.

La perduda de la biodiversitat és un dels problemes ambientals més importants que afronta l'ésser humà, amb conseqüències econòmiques negatives. La Plataforma Intergovernamental Científic-Normativa sobre Diversitat Biològica i Serveis dels Ecosistemes (IPBEs) de les Nacions Unides advertia l'any passat que el 75% dels mitjans terrestres i el 66% dels marins estan severament alterats per l'acció humana. A més, el model econòmic actual posa en perill d'extinció a un milió d'espècies d'animals i plantes.

Les col·leccions científiques dels Museus d'Història Natural custodien un extracte importantíssim de la biodiversitat del nostre planeta en un període concret. Són, sense cap dubte, les institucions que més i millor poden documentar l'estat, quantitat i qualitat del patrimoni natural de la Terra, això és, de la Biodiversitat Global. Els seus fons, en molts casos, contenen els últims individus o organismes d'espècies o tàxons ja extints i preserven també els exemplars que van servir per a la descripció de les espècies i altres categories taxonòmiques. És en els museus d'Història Natural on, a través de les seues col·leccions i els seus professionals en taxonomia i anàlisis moleculars, l'ésser humà descobreix aquesta biodiversitat.

La regió mediterrània és una de les zones amb major biodiversitat del planeta. Però també de les més vulnerables, per la pressió antròpica que ha rebut des de temps històrics i pel calfament global actual. Els científics adverteixen, diàriament, de la greu pèrdua en biodiversitat que registren en aquesta regió i que posa de manifest els resultats de les seues investigacions. Les col·leccions d'Història Natural de la Universitat de València contenen una important quantitat de fons i exemplars de gran valor científic d'aquest territori, la qual cosa representa un extraordinari patrimoni i una eina excepcional que ens permet documentar la situació i abordar projectes d'investigació i gestió de la biodiversitat per a garantir la seua conservació.

 

Cada lletra està representada per exemplars de les col·leccions del MUVHN