Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local Logo del portal

RESUM DE RESULTATS

INICIATIVES SOLIDÀRIES DAVANT LA PANDÈMIA A LA PROVÍNCIA DE VALÈNCIA

La crisi sanitària produïda per la COVID-19 ha tingut un gran impacte sanitari, econòmic i social sobre la vida de les persones. El període de tancament de les activitats no essencials i, posteriorment, les diferents restriccions imposades a la mobilitat i a les activitats econòmiques, ha marcat una petjada important sobre l'ocupació i sobre els col·lectius més vulnerables. No obstant això, la situació generada per la pandèmia, ha contribuït a mobilitzar la població i la societat civil i a desenvolupar accions solidàries per respondre de manera conjunta als reptes que han anat sorgint arran de la crisi sanitària. Gran part de les iniciatives solidàries han sorgit o han comptat amb el suport i la col·laboració de les administracions públiques. Concretament, és important recalcar el paper que han tingut les administracions locals que, donada a la proximitat que tenen amb els ciutadans, en molts casos, han actuat com a suport o element articulador de les diferents iniciatives que han anat sorgint. A més, la posada en marxa d'iniciatives solidàries davant els efectes derivats de la crisi sanitària no solament ha estat duta a terme per entitats públiques, sinó que també s'ha realitzat des de diferents organitzacions civils com fundacions, associacions, ONG i empreses privades. Les iniciatives solidàries dutes a terme per aquestes organitzacions han constituït un actiu important en la lluita contra l'exclusió social i permeten reafirmar la visió sociopolítica del Tercer Sector en les seves funcions bàsiques de: provisió de benestar, institució del social i acció política, que durant aquests últims mesos li han permès adquirir un millor reconeixement social.

L'objectiu d'aquest estudi consisteix a detectar, recopilar, analitzar i catalogar les iniciatives solidàries sorgides arran de la pandèmia, diferenciant entre les realitzades per l'Administració local i les desenvolupades per fundacions, ONG, associacions i empreses privades. Per això s'han analitzat diferents bases de dades i s'ha realitzat un qüestionari en línia a totes les entitats en què s'ha detectat alguna iniciativa d'aquest tipus, així com als ajuntaments dels municipis de la província de València. A més, també s'han realitzat entrevistes telefòniques als responsables de les iniciatives més innovadores i / o que pel seu impacte social poden constituir exemple de bones pràctiques per a la resta d'administracions i organitzacions.

Els primers resultats apunten que l'activitat solidària generada arran de la crisi sanitària de la COVID-19 a la província de València ha estat elevada, ja que en el present estudi s'han registrat un total de 182 iniciatives solidàries dutes a terme tant per entitats locals com per fundacions, ONG, associacions i empreses privades.

En el cas de l'administració local, la major part de les entitats enquestades han desenvolupat iniciatives, soles o en col·laboració, dirigides a pal·liar l'impacte de la crisi social i econòmica generada per la pandèmia de la COVID-19 en el seu àmbit territorial d'actuació (local o comarcal). Cal destacar el paper jugat pels municipis petits menors de 1.000 habitants, tant per la seva major propensió a realitzar iniciatives solidàries, com pel nombre mitjà d'iniciatives desenvolupades. També destaquen en aquest sentit els municipis entre 10.000 i 20.000 habitants, un grup fonamental en l'articulació territorial de la província.

La tipologia de les iniciatives que s'han dut a terme és molt diversa, si bé, tant en les entitats locals com a les associacions, fundacions, ONG i empreses privades, destaquen aquelles que estan destinades als col·lectius vulnerables, ja que són el grup de població que més ha precisat d'atenció social durant la crisi sanitària. Aquestes iniciatives majoritàriament han consistit en assistència domiciliària i en ajudes i subvencions directes o en espècies destinades a cobrir les necessitats bàsiques dels grups desfavorits. A més, també s'han dut a terme actuacions centrades en les persones sense llar on la posada en marxa de dispositius d'acollida ha comptat amb la col·laboració altruista de el sector empresarial. Alguns exemples de bones pràctiques són les iniciatives que s'han dut a terme algunes entitats civils com l'Associació Amics del Carrer, la Fundació Amics de la Gent Gran o el Centre Social Ca Saforaui, ja que han proporcionat una primera línia d'ajuda als col·lectius vulnerables durant el període de l'Estat d'Alarma.

En segon lloc, es troben les iniciatives dirigides a la ciutadania en general. Les accions són molt diverses, encara que destaquen les destinades a l'àmbit sanitari (confecció i repartiment de material sanitari), l'educatiu (educació online i distribució de dispositius telemàtics), i l'atenció psicològica (atenció telefònica gratuïta per atendre problemes psicològics derivats de l'confinament i de la pandèmia). La situació viscuda durant els primers mesos de pandèmia, ha impulsat la recuperació de l'essència de la solidaritat de proximitat. S'ha generat un fort moviment de solidaritat veïnal, que busca el suport i la cura personalitzat entre veïns, mitjançant iniciatives d'ajuda domiciliària. A més, la ciutadania també ha posat en marxa iniciatives destinades a promoure la protecció de la població activa (especialment dels treballadors dels serveis essencials) mitjançant la confecció de material sanitari, durant els primers mesos de la pandèmia, quan la seva provisió no estava garantida per les autoritats sanitàries.

Finalment, el tercer tipus d'iniciatives són les dedicades a reactivar l'activitat econòmica en l'àmbit local i a reduir els efectes de la pandèmia sobre l'ocupació. Les principals accions han consistit en la promoció dels negocis locals i en ajudes directes destinades als comerços i als autònoms i PIMES del municipi (ajuts econòmics per pal·liar les pèrdues i per fer front a les despeses corrents, subvencions per a la compra de material sanitari o repartiment directe a les empreses, cursos de moderniazación digital, bons de consum, etc ...), així com incentius a la contractació. Aquest tipus de mesures les han realitzat fonamentalment les entitats locals, ja que són les que disposen dels fons i dels mitjans necessaris per dur-les a terme.

En contraposició a l'elevat nombre d'iniciatives solidàries detectades, cal assenyalar el reduït grau de coneixement que les organitzacions enquestades tenen sobre les iniciatives realitzades per altres entitats. Aquest fet deriva en una falta de contacte entre les diferents organitzacions, i, per tant, en un baix nivell de col·laboració. Així mateix, hi ha un reduït nivell de coneixement de fonts d'informació sobre mesures anti-COVID-19 externes a la pròpia entitat, encara que en aquest cas cal destacar el paper jugat per la Generalitat Valenciana i la Diputació de València en la difusió de la informació. Tot això suggereix la necessitat de promoure el desenvolupament de mecanismes i estratègies col·laboratives que permetin a les diferents entitats conèixer-se entre elles i difondre les seves accions entre la ciutadania, podent arribar algunes d'elles a consolidar-se com iniciatives solidàries de proximitat.