UVSostenibilitat,UVSostenibilitatUniversitat de València,Universitat de València Logo del portal

Lloc i dates

Participantes en el XVIII Seminario de Centros de Documentación Ambiental y Espacios Naturales Protegidos

València, 24-26 de juliol de 2019

Coordinació

Rosario Toril. Centro de Documentación del CENEAM

Chelo Pons. Biblioteca depositària de l'ONU (ONUBIB). Biblioteca de Ciències Socials. Universitat de València 

Colaboració tècnica:

Montserrat Grabolosa. Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Generalitat de Catalunya

Participants

Introducció

La XVIII edició d'aquest seminari s'ha realitzat, amb el suport de la Universitat de València, la Facultat de Dret i la Generalitat Valenciana, al Col·legi Major Rector Peset i al Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV) situat a Sagunt. Com altres anys hem comptat amb la col·laboració tècnica de Montse Grabolosa del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Generalitat de Catalunya. També ha col·laborat Soria Natural.

Hi han assistit més de 50 professionals, pertanyents a la Xarxa de Centres d'Informació i Documentació Ambiental (RECIDA) procedents de 16 comunitats autònomes.

Vam tenir ocasió d'aprendre de les experiències presentades tant en format comunicació com a pòster, dels tallers impartits i d'intercanviar diverses publicacions aportades pels centres. Les visites van ser un complement ideal per a conèixer l'entorn i altres centres. En definitiva, un magnífic trobada per mantenir contactes professionals.

Desenvolupament del seminari

Dimecres 24 juliol 2019

En l'obertura del seminari, a la sala d'actes del Col·legi Rector Peset, diverses autoritats ens van donar la benvinguda: Jorge Cardona, director docent de ONUBIB; Victòria García, directora del Servei de Biblioteques i Documentació de la Universitat de València; Paula Tuzón, secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la GVA; en representació de la Universitat de València, Pilar Rueda, Delegada de Sostenibilitat i la nostra amfitriona Chelo Pons, responsable de la Biblioteca Dipositària de les Nacions Unides (ONUBIB).

Per emmarcar el seminari als nous assistents i recordar el viscut al seminari de l'any anterior a Saragossa, es va projectar el vídeo realitzat per Alfonso Penya del CEDREAC i inclòs al seu canal de YouTube Sinapsis Ambiental.

Un cop presentades les activitats realitzades des del seminari anterior, es va explicar l'acord de col·laboració entre RECIDA i APIA. Rosario Toril i Maite Mercat, representant de l'Associació de Periodistes d'Informació Ambiental (APIA) van comentar la importància de sumar sinergies i com tots dos sectors professionals poden ajudar-se mútuament.

Per la vesprada els assistents van compartir les següents experiències:  

 

Seguidament Alicia Sellés, presidenta de Fesabid, ens va posar al dia de com les com les biblioteques s'estan implicant en l'Agenda 2030 i els ODS i l'evolució del grup de treball en el Consell de Cooperació Bibliotecària.

I a continuació Mario Pérez-Montoro ens va mostrar alguns programes per fer bones infografies.

Acabem el dia amb una visita guiada al Jardí Botánic de la Universitat de València, realitzada pel seu director Jaime Güemes. En aquest magnífic lloc vam fer el sopar autonòmica i l'intercanvi de llibres. Com fermall final, María José Borràs, ens va mostrar la biblioteca d'aquest centre i els serveis que ofereix.

Dijous 25 juliol 2019

A primera hora ens vam traslladar des del centre de València a Sagunt, amb l'objectiu d'arribar d'hora a Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV). Ja a l'autocar, Víctor Benlloch del CEAVC amb la seva gran habilitat educadora i interpretativa ens va anar explicant aspectes de la cultura material i immaterial d'aquesta zona. A l'arribada al centre ens va explicar les línies de treball del seu centre i ens va posar un vídeo ilustratiu. Després ens vam dividir en dos grups i vam visitar l'hort ecològic i el centre amb els seus diferents elements expositius.

A aquesta interessant visita, li van seguir diverses comunicacions:

Després del dinar, molt ben organitzat per l'equip del CEAV, passem als tallers de la vesprada:

I per acabar la jornada, vam completar la cultura gastronòmica del migdia, amb una orxata tradicional i fartons, i així prendre forces per al passeig guiat per la Devesa de l'Albufera realitzat per Víctor Benlloch. Després vam partir en autocar cap al Palmar per realitzar la visita amb barca que ens va permetre gaudir de l'un espai protegit com el Parc Natural de l'Albufera.

Divendres 26 juliol 2019

Ja l'últim dia del seminari, de nou en el Col·legi Major Rector Peset, vam iniciar la jornada amb una sessió de pòsters, que ha estat nova aquest any, però que ha funcionat molt bé. Es van presentar els següents:

Després, Elena Morato d'AEMET, ens va explicar com s'han de posar les metadades en els PDF, perquè el document estigui ben descrit i es trobi bé en els motors de cerca, a més de la recomanació de no deixar "rastres" que no volem difondre en les propietats avançades. També ens va comentar els interessants publicacions del seu centre sobre estacions fenològiques, on es recull entre altres dades, primer dia de floració, quan es veu l'oreneta, etc.

A continuació, Chelo Pons ens va explicar el Proyecto de colaboración de ONUBIB al estudio de implementación de los ODS: bibliotecas y planes de estudio de la Universitat de València

Per finalitzar, es van realitzar les següents propostes:

  • Assistència a congressos.
  • Xarxes socials: tant a Twitter com a Facebook es va reorganitzar el grup de persones que el portaran.
  • Millorar article en Wikipedia i Viquipèdia.
  • Celebració d'efemèrides ambientals: Dia RECIDA 17.09, Biodiversitat, Natura 2000, Setmana de la Naturalesa, etc.Biodiversidad, Natura 2000, Semana de la Naturaleza, etc.
  • Portal web. 
  • Realitzar una Guia de Doñana, per la seva 50 Centenari.
  • Actualitzar la Guia de Literatura infantil i medi ambient
  • Ampliar accions ODS de RECIDA i maquetar document. 
  • Cartell ODS on cada centre marqui els ODS que dóna suport
  • Incorporar en el proper seminari un Taller de Disseny visual de taules impartit per Mario Pérez-Montoro (UB)
  • Avançar en la incorporació de fons dels parcs nacionals en el catàleg col·lectiu.
  • Carta de suport de per a la posada en marxa de la biblioteca del PN Ordesa.
  • Ampliar aliances.

I per acabar, els participants van realitzar l'avaluació i es va comentar la possibilitat de realitzar el proper seminari a Bértiz o Barcelona.

Font: Ministerio para la Transición Ecológica