Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local Logo del portal

L'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local de la UVEG col·labora amb la Diputació de València a través del Projecte titulat Estudis sobre desenvolupament local a la província de València en l'etapa post-Covid-19.
La pandèmia de coronavirus en 2020 ha tingut un enorme impacte sobre la vida de les persones, sobre la salut, el treball i l'economia, entre altres aspectes. Des del punt de vista del desenvolupament local, la lluita contra el virus i la recuperació econòmica són temes prioritaris per a mantenir el nivell de vida i reduir, en la mesura del possible, el risc d'exclusió de la població més vulnerable. Durant els mesos de març a juny, la societat espanyola i la valenciana en concret, ha experimentat alguns canvis que els analistes han qualificat com de no retorn. Determinats aspectes de la vida han canviat i aquestes transformacions seran positives per a uns i negatives per a uns altres, no sols persones, sinó també territoris. D'altra banda, la pandèmia ha contribuït també a desenvolupar accions innovadores per a respondre de manera conjunta als reptes que s'han anat configurant. Moltes d'aquestes innovacions s'han desenvolupat a nivell local o, el que és més, per a un entorn local concret. El futur immediat requerirà accions de ràpida resposta als desafiaments socials i econòmics, conseqüència de la pandèmia, a nivell local (municipal i regional), per a no quedar-se enrere i per a no deixar a ningú enrere.
Des de l'IIDL ens proposem, en aquest context soci-institucional, ampliar informació i aprofundir en temes clau a nivell municipal a la província de València per a contribuir a un desenvolupament local sostenible, equitatiu i innovador, però al seu torn, per a desenvolupar accions que fomenten les iniciatives emprenedores, tant econòmiques com socials, i estiguen basades en l'aprenentatge mutu i la participació social.

Els resultats inclouen:

  • Recopilació de Bones Pràctiques a nivell local (tant de la província de València com d'altres entorns territorials)
  • Diagnòstic territorialitzat sobre la problemàtica concreta a través de processos de participació social
  • Propostes d'actuació per a la definició d'estratègies territorials post-covid per a la Diputació de València, a partir d'un procés d'innovació social i co-creació 

Els tres temes que es proposava abordar en 2020 són:

  • Noves tecnologies i teletreball, en particular en els municipis rurals de petita grandària
  • Turisme post-covid: mesures actuals i de futur per a consolidar la demanda
  • Iniciatives solidàries implementades per la societat civil i/o per entitats locals

 La prioritat dels resultats de la recerca és triple: 

- Coordinar coneixement i aprenentatge mutu amb altres organismes i entitats més enllà de la Diputació, com per exemple les Conselleries, Associacions de divers tipus, Projectes de la UE, iniciatives municipals o mancomunades, etc. amb similars interessos.

- Implicar els agents socials del territori per a la proposta d'estratègies i mesures concretes útils per a les persones i els espais locals

- Fer propostes que siguin susceptibles d'implementació empresarial.



Direcció:
Dra. María Dolores Pitarch (Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local de la Universitat de València, Departament de Geografia)

Coordinació:
Dr. Félix Fajardo Magraner (Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local de la Universitat de València, Geògraf)