Universitat de ValènciaUVsociety,UVsociety Logo del portal

El Tribunal de les Aigües i l'Horta de València protagonitzen l'últim seminari de la Conferència Internacional de Museus de l'Aigua

  • Office of the Vice-Principal Sustainability, Cooperation and Healthy Life
  • June 14th, 2019
Image de la noticia

La Facultat de Geografia i Història acull aquest divendres 14 de juny l'última sessió de la Tercera Conferència Mundial de Museus de l'Aigua de 2019, que ha reunit un centenar de representants d’una vintena de països de tot el món. Aquesta última jornada és alhora el Primer Seminari Internacional Tribunal dels Aigües de la Vega de València – Universitat de València, que naix amb intenció de consolidar-se en el temps com a cita anual.

Aquest divendres 14 de juny s'ha celebrat a la sala Palmireno de la Facultat de Geografia i Història el Primer Seminari Internacional Tribunal dels Aigües de la Vega de València – Universitat de València, que posa punt i final a la Tercera Conferència Internacional de Museus de l'Aigua que s'ha celebrat en aquesta Facultat i en la Nau de la Universitat de València des del dimecres 12 de juny. El vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla, el degà d'aquesta Facultat, Josep Montesinos, el president del Tribunal de les Aigües de València, José Font, i Eriberto Eulisse, coordinador de la Xarxa de Museus de l'Aigua (WAMU-NET) han inaugurat aquest primer seminari, que naix amb vocació de consolidar-se i convertir-se en una cita anual entre ambdues institucions, Universitat i Tribunal.

Al llarg d'aquest seminari, centrat en el Tribunal de les Aigües i a l'Horta de València, es donen cita una desena d'experts i expertes, tant de la Universitat de València com d'altres institucions, en temes relacionats amb l'aigua, com la seua gestió, la musealització dels paisatges de l'aigua, els museus de l'aigua com a elements del desenvolupament local o el patrimoni cultural del regadiu. En concret, el seminari té com a objectiu analitzar la singular trajectòria històrica del Tribunal de les Aigües i explorar el seu paper com a model internacional per a la resolució de conflictes per l'aigua, així com per a difondre els valors del Tribunal dels Aigües juntament amb la defensa del patrimoni hidràulic i de les hortes tradicionals.

El vicerector Jorge Hermosilla ha posat l'accent en la relació entre paisatges de l'aigua i ha assegurat que “la posada en valor d'eixe paisatge hidrogràfic és una assignatura pendent”. Hermosilla també ha reivindicat la importància de “l'Horta de València com a un territori propi i pròxim tant per als valencians com per a qualsevol ciutadà del món que valore la seua riquesa” i ha assenyalat la necessitat de la col·laboració institucional, així com l'obligatorietat de “enfocar l'anàlisi de l'aigua des d'una òptica pluridisciplinària perquè l'aigua és universal”.

José Font, president del Tribunal de les Aigües, ha recordat que enguany se celebra l'aniversari de la declaració del Tribunal de les Aigües com a Patrimoni Immaterial i l'objectiu de la institució a la qual representa és “reforçar llaços d'unió i col·laboració institucional amb l'objectiu que la societat valenciana conega més i millor el Tribunal de les Aigües i la importància dels paisatges valencians de l'aigua”. D'aquesta manera, el president del Tribunal ha agraït el suport de la Generalitat i la Universitat de València, que estan dissenyant un pla d'activitats per a amplificar l'impacte de la commemoració del desé aniversari.

La 3rd International Conference of the Global Network of Water Museums va començar el dimecres 12 de juny, la inauguració va ser a càrrec de la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz; el president del Tribunal de les Aigües, José Font; Phillipe Pypaert (UNESCO); i el president de la Xarxa Global de Museus de l'Aigua, Eddy Moors. El dijous 13 de juny la sessió va arrancar amb l'acte tradicional del Tribunal de les Aigües, que com a cada dijous es va reunir en sessió pública a la Porta dels Apòstols, assistiren a la cerimònia pública l'alcalde de València, Joan Ribó, el conseller Manuel Alcaraz, i el vicerector Jorge Hermosilla. En finalitzar l'acte es va procedir a la signatura de la Carta de la Xarxa Global de Museus de l'Aigua.

Durant estos tres dies les sessions teòric-pràctiques entorn a la cultura i els Museus de l'Aigua s'han celebrat en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València i la Facultat de Geografia i Història, on s'han donat cita un centenar d'assistents provinents del Canadà, EEUU, Equador, Mèxic, Perú, Brasil, Xina, Bangladesh, Índia, Marroc, Burkina Faso, Anglaterra, Holanda, Itàlia, Bèlgica, França, Portugal, Romania, Grècia, Àustria i Croàcia.

La trobada ha sigut organitzat per la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, el Tribunal de les Aigües de la Vega de València i la Xarxa Global de Museus de l'Aigua (WAMU-NET).

Images: