Universitat de ValènciaUVsociety,UVsociety Logo del portal

Investigadors de 65 departaments de la Universitat de València participen en activitats en el territori valencià

  • Office of the Vice-Principal Sustainability, Cooperation and Healthy Life
  • July 17th, 2019
Image de la noticia

El Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la UV va organitzar durant 2018 i el primer semestre de 2019 més de 300 activitats a les comarques valencianes.

El Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat ha elaborat un informe que recull la memòria d'activitats dels últims mesos, que arreplega les accions realitzades en l'entorn territorial durant el passat 2018 i primer semestre del 2019.

Es tracta d'un document síntesi que recull mitjançant variables numèriques la dimensió actual de la presència de la Universitat de València a les comarques valencianes mitjançant la participació del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat. Una presència que, com ha apuntat el vicerector Jorge Hermosilla, s'ha consolidat al llarg dels últims anys. Serveixen d'exemple les següents xifres: hi ha hagut 1.394 intervencions de professorat i/o personal investigador de la Universitat de València, s'han realitzat més de 300 activitats, s'ha estat present en uns quaranta municipis, en la totalitat de les comarques valencianes.

Una presència que s'ha vist recolzada pels nombrosos formats formatius que desenvolupa el Vicerectorat, com són les exposicions itinerants, conferències, tallers, congressos, etc., en els quals s'aborden diferents temàtiques donat el caràcter pluridisciplinari de la Universitat de València: cultura i patrimoni, salut, llengua, territori, dret, problemàtiques socials, ciència bàsica, educació, economia, esport, sectors productius, despoblació, etc. Per a això ha estat necessari comptar amb la participació de personal docent i investigador pertanyent a 18 centres i 65 departaments de la Universitat de València. En les activitats formatives han assistit 17.800 persones, al marge de les exposicions itinerants.

Entre les activitats desenvolupades destaquen alguns programes acadèmics que s'han assentat en el territori valencià. És el cas d’Unisocietat, Erasmus en el Territori i Universitats Estacionals. En l'actualitat Unisocietat compta amb una matrícula que supera els 1.700 alumnes per curs acadèmic repartits entre els seus 12 seus: Alzira, Benetússer, Bétera, Cullera, l'Eliana, Gandia, Massamagrell, Ontinyent, Paterna, Quart de Poblet, Requena i Riba-roja de Túria.

Erasmus en el Territori està dirigit a estudiants Erasmus i Internacionals, i facilita el coneixement del nostre territori a centenars d'estudiants estrangers. El programa de les Universitats Estacionals, en col·laboració amb la Diputació de València i ajuntaments, s'organitza en 12 municipis: Universitat d'Estiu del Racó Ademús, la Universitat d'Estiu d’Ares dels Oms, la Universitat d'Estiu de Gandia, la Universitat d’Estiu de Sagunt, la Universitat de Tardor de Bunyol, la Universitat de la Tardor d’Alaquàs, la Universitat de la Tardor de l'Eliana, la Universitat de Tardor d'Énguera, la Universitat de la Tardor de Llíria, la Universitat d’Hivern d’Ontinyent, la Universitat de Primavera d’Alzira i la Universitat de Primavera de Xàtiva.

Durant l'últim any el Vicerectorat ha desenvolupat un nou programa de divulgació científica, amb temàtiques relacionades amb la societat valenciana i el seu entorn territorial, denominat Docufòrum. Va començar en 2018 i contempla la producció de vídeos documentals en HD amb la col·laboració del Taller d'Audiovisuals de la Universitat (TAU). S'han produït una dotzena de vídeos.

En el citat informe es recull a més altres accions que s'han abordat durant els últims mesos. Durant 2018 es van signar 8 nous convenis amb entitats locals, en concret amb els ajuntaments d’Ares dels Oms, Gata de Gorgos, Riba-roja de Túria i Paiporta, o amb altres com el Tribunal de les Aigües de la Vega de València, FIECOV, EAPN CV-Xarxa per a la inclusió i la Fundació Secretariat Gitano. S'han realitzat cinc exposicions itinerants, que s'han exposat en 28 municipis. La Universitat de València ha organitzat de nou el congrés al costat dels Instituts d'Estudis Comarcals valencians, la trobada anual amb els municipis de Terres dels Alforins, o el congrés sobre Paisatge, Turisme i Innovació.

La Memòria d'Activitats del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat (2018-2019) va ser presentada dilluns passat 15 als degans/as de la Universitat de València. Es pot consultar en http://projecció.uv.es