Universitat de ValènciaUVsociety,UVsociety Logo del portal

La mostra itinerant ‘La Germania: un conflicte a la València del Renaixement’ s'exposa a Llíria

  • Office of the Vice-Principal Sustainability, Cooperation and Healthy Life
  • May 6th, 2021
Image de la noticia

La inauguració ha tingut lloc hui en el la Sala d'Exposicions de l'Ajuntament de Llíria, on els interessats la podran visitar fins al 30 de maig. Un nodrit equip d'investigadors especialistes ha participat en aquesta exposició que té per objecte donar a conéixer la Germania Valenciana (1519-1523).

Aquest matí, a les 11 hores, s'ha inaugurat l'exposició itinerant La Germania: un conflicte a la València del Renaixement. Han estat presents en l'acte el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; l'alcalde de Llíria, Manuel Civera; el director Oficina Caixa Popular a Llíria, José Mayans; un dels comissaris de l'exposició, Rafael Narbona; i un dels autors de la mostra, Antoni Llibrer.

La mostra La Germania: un conflicte a la València del Renaixement, produïda pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, amb la col·laboració de la Facultat de Geografia i Història i de Caixa Popular, constitueix un excel·lent compendi amb una mirada transversal, que manifesta la importància d'aquesta fita històrica i social per a València i el seu entorn territorial. Els 30 panells expositius que componen la mostra han sigut elaborats per una vintena d'historiadors de la Universitat de València.

En 2019 es van complir 500 anys del principi de les Germanies de València que, iniciades en aquell estiu a la ciutat de València, es van estendre com la pólvora entre les principals viles del regne i van afectar bona part dels dominis senyorials. “Com a moviment social va aconseguir unes proporcions inusitades” apunten els comissaris de l'exposició Rafael Narbona (Departament d'Història Medieval i Ciències i Tècniques Historiogràfiques) i Pablo Pérez (Departament d'Història Moderna i Contemporània). “La singularitat de les Germanies valencianes recau en el seu caràcter pioner i en l'organització d'un moviment social gestat des de baix, que preconitzava l'assumpció plena dels drets contemplats en els furs i privilegis de València mitjançant la unió i l'agermanament del poble” afigen els professors de la Universitat de València.

Com esdevé amb les exposicions produïdes pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, la mostra La Germania: un conflicte a la València del Renaixement té caràcter itinerant. Es va inaugurar a Gandia el mes passat, ara romandrà a Llíria fins al 30 de maig i després continuarà el seu recorregut pel territori valencià amb la finalitat que la societat conega i valore el seu patrimoni històric i social.

El vicerector Jorge Hermosilla i l'alcalde Manuel Civera han coincidit a subratllar la “oportunitat que suposa aquesta exposició perquè els ciutadans puguen conèixer la història valenciana de la mà d'especialistes de primer nivell”, que serà complementada amb una conferència del professor Rafael Narbona el divendres 28 maig.

Images: