Universitat de ValènciaUVsociety,UVsociety Logo del portal

La Universitat Estacional d'Enguera debat sobre ‘Desenvolupament rural: innovació sostenible basada en les persones’

  • Office of the Vice-Principal Sustainability, Cooperation and Healthy Life
  • November 3rd, 2020
Image de la noticia

La Universitat Estacional d'Enguera sotmetrà a debat aquest dijous el tema ‘Desenvolupament rural: innovació sostenible basada en les persones’, donant continuïtat al programa d'aquesta iniciativa de la UV, gratuït i obert al públic, que enguany ofereix la possibilitat de connexió en línia. La Universitat Estacional d'Alt Túria ajorna la seua sessió, prevista per al divendres, al mes de desembre.

El programa d'Universitats Estacionals –iniciativa promoguda per la Universitat de València (UV), a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, en el seu compromís amb el territori i la societat valenciana- continua el seu desenvolupament aquesta setmana amb la celebració de la Universitat Estacional d'Enguera, durant el matí d'aquest dijous, 5 de novembre.

Les Universitats Estacionals són una acció acadèmica impulsada per la UV i organitzada amb els ajuntaments, amb la col·laboració de la Diputació de València i Caixa Popular. El seu objectiu és promoure la difusió del coneixement i el debat entorn d'un tema monogràfic vinculat a la singularitat de cada territori, tenint en compte la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria. En aquest any 2020, s'ha aconseguit mantindre el repte de celebrar 20 Universitats Estacionals -malgrat les restriccions i dificultats generades pel COVID-19- i portar aquesta iniciativa a totes les comarques del territori, tant de l'interior com del litoral. A causa d'aquestes limitacions, només les edicions de Requena i Cofrentes van poder celebrar-se de manera presencial; i la de Gandia, més tard, de manera virtual.

Les jornades, gratuïtes i obertes al públic en general, se celebren enguany complint totes les mesures de seguretat anti-COVID i amb la particularitat que seran semipresencials, precisament per les limitacions imposades per la crisi sanitària el que, lluny de constituir un obstacle, és una oportunitat, en oferir l'alternativa d'assistència de manera telemàtica, seguint les sessions per streaming, a través d'un enllaç (mediauniweb.uv.es/universitatestacional). La UV facilitarà les inscripcions a través de la web (http://projeccio.uv.es) i proporcionarà el corresponent certificat d'assistència per als qui ho facen tant de manera presencial com en línia.

En un any marcat per les circumstàncies excepcionals de la crisi sanitària, quasi totes les Universitats Estacionals –denominació que fa referència a la seua celebració en una de les quatre estacions de l'any- s'han concentrant a la tardor, en celebrar les seues sessions en tan sols dos mesos, entre mediats d'octubre i mediats de desembre. Per primera vegada enguany, a més, les Universitats Estacionals s'han agrupat entorn de quatre àrees temàtiques: ‘Patrimoni Històric i Cultural’; ‘Innovació Territorial’; ‘Educació i Benestar Social’; i ‘Biodiversitat i Paisatge’.

Universitat Estacional d'Enguera

La Universitat Estacional d'Enguera, que s'inscriu en l'àrea de ‘Innovació Territorial’, celebra enguany la seua novena edició, organitzada en col·laboració amb l'Ajuntament de la localitat i l'IES d'Enguera, sota el títol ‘Desenvolupament rural: innovació sostenible basada en les persones’, a la Casa de la Cultura. L'objectiu de la jornada és sotmetre a debat temes d'interés que permeten a les àrees rurals enfrontar-se al repte d'oferir respostes innovadores, basades en la formació i la investigació, i oferir a les persones més joves les oportunitats per a contribuir a un futur més sostenible.

La jornada es dirigeix a tota mena de públics, però especialment a estudiants d'ensenyaments mitjans, cicles formatius o universitaris, professors, aturats i tècnics de l'administració.

La presentació de l'actual edició serà a càrrec del vicedirector de l'IES Enguera, Teo Aparicio-Barberán, a les 8:55 h., que donarà va passar a la conferència de Carla Soler Quiles, professora de Tecnologia dels Aliments i Grau en Ciències Gastronòmiques de la UV, que parlarà sobre ‘Què els passa als aliments quan els cuinem?’.

A les 10:30 s'inaugurarà la jornada, amb la intervenció de l'alcaldessa d'Enguera, Mª Matilde Marín Palop; el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV, Jorge Hermosilla Pla; la coordinadora d'aquesta Universitat Estacional, Paula Jardón Giner; el director de l'IES Enguera, Rafael Mollá Royo; i representants de la Diputació de València i Caixa Popular.

A continuació Joaquín Martín Cubas, professor de Dret Constitucional, Ciència Política i de l'Administració de la UV i promotor del projecte Big History d'Aras de los Olmos, pronunciarà una conferència sobre ‘Innovació en espais rurals per al desenvolupament sostenible, el cas d'Aras de los Olmos’. La novena edició d'aquesta Universitat Estacional conclourà amb una conferència de Cristina Portalés Ricart, investigadora de l'Institut de de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació de la UV sobre ‘Formació per a professions de futur en un món canviant’.

Una interessant i intensa activitat fins a final d'any

La intensa programació d'Universitats Estacionals en l'últim trimestre de l'any, tindrà la seua continuïtat amb la Universitat Estacional de Sagunt (corresponent a la seua edició d'Estiu), que centrarà els seus debats a ‘Sagunt: Patrimoni de la Humanitat. Claus de la gestió del patrimoni’, el 12 de novembre; la Universitat Estacional de la Canal de Navarrés, en ‘Art rupestre i desenvolupament en el territori de la Canal de Navarrés’, el 13 de novembre; la Universitat Estacional de Llíria, en ‘La música com a instrument educatiu interdisciplinari’, el 20 de novembre; la Universitat Estacional d'Ontinyent, en ‘Temps d'aprenentatges’, del 23 al 26 de novembre; la Universitat Estacional de Xàtiva, en ‘Els objectius del desenvolupament sostenible i l'aplicació de la realitat virtual en destins culturals’, el 24 de novembre; i la Universitat Estacional d'Oliva, en ‘Educació, Convivència i Ciutadania’, el 25 de novembre.

La Universitat Estacional d'Alzira tindrà com a tema ‘El medi ambient valencià. Efectes del confinament per la COVID-19 sobre el medi ambient: enganys, exageracions i realitats’, el 4 de desembre; la Universitat Estacional d'Ayora, ‘La cultura de la mel: passat, present i futur’, el 10 de desembre; i la Universitat Estacional del Racó d'Ademuz, en ‘Planificació i gestió del paisatge i el territori; desenvolupe local i benestar, el 12 de desembre. La Universitat Estacional d'Alt Túria debatrà sobre el tema ‘Nova reserva de la biosfera de l'Alt Túria: Oportunitats i desafiaments’, en una data pendent de confirmar, el mes de desembre.

Les Universitats Estacionals per àrees temàtiques

Les Universitats Estacionals que se centren en temes sobre ‘Patrimoni Històric i Cultural’ són Cullera, Buñol, Llíria, Sagunt (edició d'Estiu), Canal de Navarrés i Xátiva. En temes de ‘Innovació Territorial’, les Universitats Estacionals d'Alaquàs, Aras de los Olmos, l'Eliana, Enguera i Ayora. En ‘Educació i Benestar Social’, les Universitats Estacionals de Sagunt (edició de Primavera), Ontinyent i Oliva. I, en ‘Biodiversitat i Paisatge’, Alt Túria, Alzira i Rincón d'Ademuz.

 

Links: