Universitat de ValènciaUVsociety,UVsociety Logo del portal

La Universitat Estacional de Sagunt debat hui sobre feminisme i igualtat de la dona

  • Office of the Vice-Principal Sustainability, Cooperation and Healthy Life
  • October 29th, 2020
Image de la noticia

La Universitat Estacional de Sagunt centrarà hui els seus debats en el tema ‘Cap a on va el feminisme i la igualtat de la dona’, donant continuïtat a l'intens programa d'aquesta iniciativa, impulsada per la UV, que enguany ofereix la possibilitat de connexió en línia. La Universitat Estacional de Llíria trasllada la seua sessió -prevista per a demà- al 20 de novembre, a conseqüència del COVID-19.

La Universitat Estacional de Sagunt debatrà aquesta vesprada, en el Teatre Begoña, sobre el tema ‘Cap a on va el feminisme i la igualtat de la dona’, donant continuïtat a l'intens programa d'Universitats Estacionals –iniciativa promoguda per la Universitat de València (UV), a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, en el seu compromís amb el territori i la societat valenciana. La Universitat Estacional de Llíria, que tenia prevista la seua celebració demà divendres, ajorna la seua celebració al 20 de novembre a conseqüència del COVID-19.

En un any marcat per les circumstàncies excepcionals de la crisi sanitària, quasi totes les Universitats Estacionals –denominació que fa referència a la seua celebració en una de les quatre estacions de l'any- s'han concentrant a la tardor, en celebrar les seues sessions en tan sols dos mesos, entre mediats d'octubre i mediats de desembre. Precisament, a conseqüència d'aquest necessari ajust, la que és la primera edició de la Universitat Estacional de Primavera de Sagunt se celebra aquest dijous, dues setmanes abans de la Universitat Estacional d’Estiu de Sagunt, que ja complirà la seua quarta edició, també desplaçada.

Per primera vegada enguany, a més, les Universitats Estacionals s'han agrupat entorn de quatre àrees temàtiques: ‘Patrimoni Històric i Cultural’; ‘Innovació Territorial’; ‘Educació i Benestar Social’; i ‘Biodiversitat i Paisatge’. La jornada de Sagunt d'aquest 29 d'octubre s'inscriu en l'àrea de ‘Educació i Benestar Social’.

Les Universitats Estacionals són una acció acadèmica impulsada per la UV i organitzada amb els ajuntaments, amb la col·laboració de la Diputació de València i Caixa Popular. El seu objectiu és promoure la difusió del coneixement i el debat entorn d'un tema monogràfic vinculat a la singularitat de cada territori, tenint en compte la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria. En aquest any 2020, s'ha aconseguit mantindre el repte de celebrar 20 Universitats Estacionals -malgrat les restriccions i dificultats generades pel COVID-19- i portar aquesta iniciativa a totes les comarques del territori, tant de l'interior com del litoral. A causa d'aquestes limitacions, només les edicions de Requena i Cofrentes van poder celebrar-se de manera presencial; i la de Gandia, més tard, de manera virtual.

Les jornades, gratuïtes i obertes al públic en general, se celebren enguany complint totes les mesures de seguretat anti-COVID i amb la particularitat que seran semipresencials, precisament per les limitacions imposades per la crisi sanitària el que, lluny de constituir un obstacle, és una oportunitat, en oferir l'alternativa d'assistència de manera telemàtica, seguint les sessions per streaming, a través d'un enllaç (mediauniweb.uv.es/universitatestacional). La UV facilitarà les inscripcions a través de la web (http://projeccio.uv.es) i proporcionarà el corresponent certificat d'assistència per als qui ho facen tant de manera presencial com en línia.

Universitat Estacional de Sagunt

La Universitat Estacional de Sagunt, corresponent a la seua primera edició de primavera -amb el títol ‘Cap a on va el feminisme i la igualtat de la dona’-, se celebrarà en el Teatre Begoña, al llarg de la vesprada de hui dijous, tenint com a base els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU, un dels quals és la igualtat i l'apoderament de les dones, i contribuir a la consecució d'una igualtat efectiva entre homes i dones.

La inauguració serà a les 16:00 h, amb la intervenció de l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno Lerga; el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV, Jorge Hermosilla Pla; la vicerectora d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat de la UV, Elena Martínez García; i representants de Diputació de València i Caixa Popular.

A continuació, Julia Sevilla Merino, Medalla de la UV i professora honorífica del Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i de l'Administració de la UV, pronunciarà una conferència sobre ‘Cap a on va el feminisme i la igualtat de la dona’; i se celebrarà una taula redona, amb posterior debat, sobre el tema ‘Prostitució: legalització vs abolició?’ amb la intervenció de Concha Hurtado Badenas, portaveu del Front Abolicionista, i Patricia Peris Remón, responsable del Programa Dona en Dificultat Social en Creu Roja.

La jornada conclourà amb una altra taula redona i debat sobre ‘Poder vs violència’, en la qual participaran Teresa Blat Gimeno, feminista i exdirectora de l'Institut de la Dona; Amparo Peris Salas, presidenta de l'Associació de Criminologia de la Comunitat Valenciana (APCV) i de la Federació per a la Mediació de la CV (FEPAMED CV); i Lara Esteve Mallent, magistrada de Primera Instància i Instrucció i Violència de Gènere en el Ministeri de Justícia.

Una interessant i intensa activitat fins a final d'any

La intensa programació d'Universitats Estacionals en l'últim trimestre de l'any, tindrà la seua continuïtat el 5 novembre, amb la Universitat Estacional d'Enguera, que centrarà la seua jornada en ‘Desenvolupament rural: innovació sostenible basada en les persones’; la Universitat Estacional de l'Alt Túria, en ‘Les reserves de la biosfera. Nova reserva de la biosfera de l'Alt Túria: Oportunitats i desafiaments’, el 6 de novembre; la Universitat Estacional de Sagunt (corresponent a la seua edició d'Estiu), a ‘Sagunt: Patrimoni de la Humanitat. Claus de la gestió del patrimoni’, el 12 de novembre; la Universitat Estacional de la Canal de Navarrés, en ‘Art rupestre i desenvolupament en el territori de la Canal de Navarrés’, el 13 de novembre; la Universitat Estacional de Llíria, en ‘La música com a instrument educatiu interdisciplinari’, el 20 de novembre; la Universitat Estacional d'Ontinyent, en ‘Temps d'aprenentatges’, del 23 al 26 de novembre; la Universitat Estacional de Xàtiva, en ‘Els objectius del desenvolupament sostenible i l'aplicació de la realitat virtual en destins culturals’, el 24 de novembre; i la Universitat Estacional d'Oliva, en ‘Educació, Convivència i Ciutadania’, el 25 de novembre.

La Universitat Estacional d'Alzira tindrà com a tema ‘El medi ambient valencià. Efectes del confinament per la COVID-19 sobre el medi ambient: enganys, exageracions i realitats’, el 4 de desembre; la Universitat Estacional d'Ayora, ‘La cultura de la mel: passat, present i futur’, el 10 de desembre; i la Universitat Estacional del Racó d'Ademuz, en ‘Planificació i gestió del paisatge i el territori; desenvolupe local i benestar, el 12 de desembre.

Les Universitats Estacionals per àrees temàtiques

Les Universitats Estacionals que se centren en temes sobre ‘Patrimoni Històric i Cultural’ són Cullera, Buñol, Llíria, Sagunt (edició d'Estiu), Canal de Navarrés i Xátiva. En temes de ‘Innovació Territorial’, les Universitats Estacionals d'Alaquàs, Aras de los Olmos, l'Eliana, Enguera i Ayora. En ‘Educació i Benestar Social’, les Universitats Estacionals de Sagunt (edició de Primavera), Ontinyent i Oliva. I, en ‘Biodiversitat i Paisatge’, Alt Túria, Alzira i Rincón d'Ademuz.

 

Links: