Universitat de ValènciaUVsociety,UVsociety Logo del portal

Les universitats estacionals mantenen el repte de celebrar les seues 20 edicions en 2020 adaptant-se al COVID-19

  • Office of the Vice-Principal Sustainability, Cooperation and Healthy Life
  • October 5th, 2020
Image de la noticia

Les universitats estacionals –promogudes per la Universitat de València- celebren les seues 20 edicions en 2020, garantint la presència en totes les comarques, malgrat la crisi sanitària. Les sessions, de caràcter obert i gratuït, es desenvoluparan aquest trimestre de manera semipresencial i permetran l'assistència en línia, ampliant les possibilitats d'inscripció a les persones interessades.

Les universitats estacionals –una iniciativa promoguda per la Universitat de València (UV)-, mantenen en 2020 el repte de celebrar, per primera vegada, 20 edicions, garantint la seua presència en totes les comarques del territori, tant de l'interior com del litoral, per al que han hagut d'adaptar-se a les especials circumstàncies creades per la crisi sanitària del coronavirus.

Al llarg de l'últim trimestre, es desenvoluparan les sessions de les 17 universitats estacionals que no van poder fer-ho en les dates programades a conseqüència de l'estat d'alarma. Excepcionalment, enguany, deixaran d'al·ludir al ‘cognom’ que les situava en una determinada estació de l'any i es concentraran en una sola estació –la tardor- i, a més, generaran entre elles uns nous vincles, en agrupar-se entorn de quatre àrees temàtiques: ‘Patrimoni Històric i Cultural’; ‘Innovació Territorial’; ‘Educació i Benestar Social’; i ‘Biodiversitat i Paisatge’.

La UV, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, fidel al seu compromís amb el territori i la societat local valenciana, ha impulsat aquesta acció acadèmica, que organitza amb els ajuntaments de cada localitat i en col·laboració amb la Diputació de València i Caixa Popular. L'objectiu de les universitats estacionals és promoure el debat entorn d'un tema monogràfic vinculat a la singularitat de cada territori, tenint en compte la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria.

La rectora de la UV, María Vicenta Mestre, ha expressat el seu agraïment a aquestes entitats per la seua col·laboració en aquesta iniciativa -“que ja té una tradició i una experiència”, en un any marcat per la pandèmia, “que està sacsejant fortament a la societat, a l'economia, i, especialment, a la salut i ens obliga a utilitzar altres mitjans per a dirigir-nos a totes les persones”-, per confiar “en la Universitat de València per a continuar la formació del seu poble, per a portar a debat temes d'interés i que les persones d'aqueixes poblacions puguen conéixer més a fons també la Universitat de València”. Mestre ha afegit que, “en aquest cas, és la Universitat la que s’acosta als ajuntaments i als pobles perquè aqueixes persones puguen continuar informant-se i formant-se en temes que són d'extrema actualitat” i ha ressaltat que, “en aquesta edició del 2020, són 20 universitats estacionals les que s'han organitzat i els temes són molt variats, incloent des del patrimoni a l'educació, la transparència, les maneres de gestionar i de governar, temes que són necessaris per a un millor coneixement però, sobretot, per a una millor convivència entre totes les persones”.

Les jornades, gratuïtes i obertes a ciutadans de totes les edats, se celebraran enguany complint totes les mesures de seguretat anti-COVID i amb la particularitat que seran semipresencials, precisament per les limitacions imposades per la crisi sanitària el que, lluny de constituir un obstacle, es convertirà en una oportunitat, en incrementar les possibilitats d'assistència, ja que els qui estiguen interessats en qualsevol dels temes de debat, podran fer-ho presencialment o de manera telemàtica, sense necessitat de desplaçar-se, estiguen on estiguen, seguint les sessions per streaming. La UV facilitarà les inscripcions a través de la web (http://projeccio.uv.es) i proporcionarà el corresponent certificat d'assistència en tots dos casos.

Després del desenvolupament de les sessions de Requena (20 i 21 de febrer), Cofrentes (11 i 12 de març) i, posteriorment, Gandia (del 20 al 24 de juliol), les 17 universitats estacionals restants concentraran les seues edicions en tan sols dos mesos, des de mitjan octubre a mitjan desembre de 2020.

Una interessant i intensa activitat fins a final d'any

La Universitat Estacional d'Alaquàs, reprendrà la programació, amb una jornada sobre ‘Infraestructures i mobilitat a la Comarca de l'Horta Sud: visió històrica i de futur’ el 15 d'octubre. El 17 d'octubre, la Universitat Estacional d'Aras de los Olmos (UVAO), centrarà la seua sessió en ‘Ciència oberta a la ciutadania i desenvolupament rural’; la Universitat Estacional de Cullera, en ‘Patrimoni i turisme a Cullera: diagnòstic, recuperació i posada en valor’, el 21 d'octubre; la Universitat Estacional de l'Eliana, en ‘Smart Cities: tecnologia i ciutadania’, el 22 d'octubre; la Universitat Estacional de Buñol tindrà com a tema ‘Buñol. El patrimoni cultural. La música com a vehicle d'expressió i d'emocions, el 23 d'octubre; la Universitat Estacional de Sagunt (corresponent a la seua edició de primavera), ‘Cap a on va el feminisme i la igualtat de la dona’, el 29 d'octubre; i la Universitat Estacional de Llíria, ‘La música com a instrument educatiu interdisciplinari’, el 30 d'octubre.

El 5 novembre, la Universitat Estacional d'Enguera centrarà la seua jornada en ‘Desenvolupament rural: innovació sostenible basada en les persones’; la Universitat Estacional de l'Alt Túria, en ‘Les reserves de la biosfera. Nova reserva de la biosfera de l'Alt Túria: Oportunitats i desafiaments’, el 6 de novembre; la Universitat Estacional de Sagunt (corresponent a la seua edició d’estiu), a ‘Sagunt: Patrimoni de la Humanitat. Claus de la gestió del patrimoni’, el 12 de novembre; la Universitat Estacional de la Canal de Navarrés, en ‘Art rupestre i desenvolupament en el territori de la Canal de Navarrés’, el 13 de novembre; la Universitat Estacional d'Ontinyent, en ‘Temps d'aprenentatges’, del 23 al 26 de novembre; la Universitat Estacional de Xàtiva, en ‘Els objectius del desenvolupament sostenible i l'aplicació de la realitat virtual en destins culturals’, el 24 de novembre; i la Universitat Estacional d'Oliva, en ‘Educació, Convivència i Ciutadania’, el 25 de novembre.

La Universitat Estacional d'Alzira tindrà com a tema ‘El medi ambient valencià. Efectes del confinament per la COVID-19 sobre el medi ambient: enganys, exageracions i realitats’, el 4 de desembre; la Universitat Estacional d'Ayora, ‘La cultura de la mel: passat, present i futur’, el 10 de desembre; i la Universitat Estacional del Racó d'Ademuz, en ‘Planificació i gestió del paisatge i el territori; desenvolupament local i benestar, el 12 de desembre.

Les universitats estacionals per àrees temàtiques

Les universitats estacionals que debatran sobre ‘Patrimoni Històric i Cultural’ són Cullera, Buñol, Llíria, Sagunt (edició de primavera), Canal de Navarrés i Xátiva. Sobre temes de ‘Innovació Territorial’, ho faran les universitats estacionals d'Alaquàs, Aras de los Olmos, l'Eliana, Enguera i Ayora. Sobre ‘Educació i Benestar Social’, les universitats estacionals de Sagunt (edició d’estiu), Ontinyent i Oliva. I, sobre ‘Biodiversitat i Paisatge’, Alt Túria, Alzira i Rincón d'Ademuz.

Programa ‘20 Universitats Estacionals 2020’ 

Distribució d'universitats estacionals per Àrees Temàtiques

 

Links: