Universitat de ValènciaUVsociety,UVsociety Logo del portal

Pou Clar, el Santuari de la Mare de Déu de la Balma o les Dunes de Guardamar se sumen al projecte ‘Paisatges Turístics Valencians: valuosos, valorats’

  • Office of the Vice-Principal Sustainability, Cooperation and Healthy Life
  • February 2nd, 2018
D’esquerra a dreta: Josep Gisbert, director d’Estratègia Territorial Turística de l’Agència Valenciana de Turisme; Francesc Colomer, secretari autonòmic de turisme; i Jorge Hermosilla, vicerector de Participació i Projecció Territorial.
D’esquerra a dreta: Josep Gisbert, director d’Estratègia Territorial Turística de l’Agència Valenciana de Turisme; Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme; i Jorge Hermosilla, vicerector de Participació i Projecció Territorial.

El Centre de Turisme de València va acollir la presentació dels dotze nous paisatges que se sumen al projecte de divulgació ‘Paisatges Turístics Valencians: valuosos, valorats’. Un projecte dut a terme per la Universitat de València i l’Agència Valenciana de Turisme.

El passat dijous 1 de febrer el vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla, i el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, van presentat els dotze paisatges valencians que se sumen al projecte Paisatges Turístics Valencians: valuosos, valorats. Aquest projecte de divulgació, que ambdues institucions van engegar el 2016, va nàixer amb la intenció de reivindicar el potencial turístic dels paisatges valencians a fi de fonamentar una estratègia turística diferenciada, competitiva i sostenible en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.

En el seu inici, el projecte va partir d'una selecció de cent paisatges emblemàtics de la Comunitat Valenciana, basada en la seua bellesa, singularitat, valor cultural o riquesa natural. La divulgació d’aquests paisatges es va realitzar a través de diverses línies d’actuació: xarxes socials, pàgina web, diverses publicacions, una exposició a la Ciutat de les Arts i les Ciències, una mostra fotogràfica que es va exposar al Centre del Carme, tres plans directors (un basat en el Parc Fluvial del Túria a càrrec dels professors José María Nácher i Clara Martínez; el pla Terres de Frontera, que analitza la Vall d’Aiora-Vinalopó, desenvolupat pel professor Gregorio García; i un altre sobre Art Rupestre Llevantí plantejat per Oreto García).

La selecció inicial de cent paisatges representatius s’ha ampliat ara a cent dotze. A Castelló s’han sumat les Coves de Sant Josep (la Vall d’Uixó), la Via Verda de Sagunt-Palància, el Santuari de la Mare de Déu de la Balma i la Rambla de Sellumbres (els Ports). A València s’han afegit La Murta-La Casella (Alzira), Pou Clar-Riu Clariano (Ontinyent), la Marjal dels Moros (Sagunt, Camp de Morvedre) i la Siderúrgia (Sagunt). I a Alacant, les Dunes de Guardamar (Baix Segura), la Viticultura de l’Alt i Mitjà Vinalopó, el Castell i Pantà del Castell de Guadalest (Marina Baixa) i la Vall de la Gallinera (Marina Alta).

“Destaca en aquesta nova selecció la varietat dels paisatges, ja que s’han afegit fluvials, marjals, hàbitats de muntanya i forestals, litorals, agrícoles i industrials”, va assenyalar el vicerector Jorge Hermosilla, i va subratllar que aquests paisatges no van tindre cabuda en la primera selecció però “era necessari sumar-los perquè són paisatges representatius, simbòlics, que es complementen entre ells i configuren la riquesa paisatgística de la Comunitat Valenciana”. Durant l’anualitat 2018 estan previstes noves incorporacions, mitjançant l’ampliació d’altres paisatges valuosos.

Per la seua banda, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, va insistir en el valor dels paisatges valencians, excel·lents, singulars, que proporcionen un caràcter especial al territori. Va remarcar el relat de la política turística valenciana actual, que té en compte precisament les especificitats dels nostres paisatges mediterranis

Links: