Universitat de ValènciaUVsociety,UVsociety Logo del portal

Les Terres dels Alforins fan gala del seu paisatge i varietat enològica a la Nau de la Universitat de València

  • Office of the Vice-Principal Sustainability, Cooperation and Healthy Life
  • December 16th, 2017
Les Terres dels Alforins fan gala del seu paisatge i varietat enològica a la Nau de la Universitat de València

Aquesta sisena trobada, celebrada divendres 15 de desembre, analitzà el paisatge i el maridatge de vins mitjançant la posada en comú d’experiències en una taula redona. L’encontre comptà a més amb una mostra del patrimoni cultural relacionat amb les Terres dels Alforins a través de cellers, gastronomia i altres activitats.

El maridatge de vins és un dels punts que majors controvèrsies crea en el món de l’enologia. Superada la tradicional concepció que els peixos mariden amb blanc i les carns amb negre, la realitat és que el naixement de noves varietats de raïms, cellers i vins durant els últims anys, junt amb el moment d’esplendor que viu la cultura gastronòmica, han fet que harmonitzar els sabors d’un determinat plat amb les aromes que confereixen els vins es convertisca en un vertader art.

Aquesta va ser la temàtica principal, amb una manifesta component territorial, al voltant de la qual va girar una nova edició de La Universitat de València i les Terres dels Alforins: paisatge, maridatge i experiències al territori. El Centre Cultural La Nau va ser la seu d’aquesta trobada de la vinicultura valenciana el passat divendres 15 de desembre, que per sisé any consecutiu va ser organitzada pel Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial i l’Associació Terres dels Alforins, amb la col·laboració de la Diputació de València i l’Agència Valenciana de Turisme.

La inauguració va ser a les 17 hores al Paranimf, a càrrec del vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla; el president de l’Associació de Viticultors i Productors de les Terres dels Alforins, Rafael Cambra; i representants de la Diputació de València i l’Agència Valenciana de Turisme. A continuació, el vicerector Hermosilla moderà una taula redona en la qual participaren Ramón Esteve, arquitecte especialitzat en projectes de paisatge integral en aquest espai; Emiliano García, restaurador de Casa Montaña i especialista en vins; i Emilio Iranzo, professor del Departament de Geografia i codirector de la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians.

El programa cultural continuà a partir de les 18:30 hores amb Escena Erasmus, que va elaborar una acció poètica relacionada amb la cultura del vi. La trobada va concloure al Claustre de la Nau amb una degustació de vins dels cellers que conformen l’Associació de Viticultors i Productors de les Terres dels Alforins, a la qual van acompanyar la gastronomia i la música. A més, hi va haver una exhibició de les festes tradicionals locals de Fontanars dels Alforins, la Font de la Figuera i Moixent.

El vicerector Jorge Hermosilla va destacar que les Terres dels Alforins presenten “unes condicions extraordinàries per a la producció vitivinícola i compten amb emprenedors locals que aposten per la producció d’un vi de qualitat, gràcies al qual han aconseguit en pocs anys reconeixement internacional per la seua qualitat”. Quant a aquest paisatge singular, el vicerector va explicar que la subcomarca d’Alforins ha sigut capaç de compaginar “l’explotació vitivinícola amb la preservació de les masies tradicionals i dels boscos de pins al voltant de la part occidental de la Serra Grossa, i com a resultat trobem hui un paisatge cultural de gran valor i originalitat”. I va afegitr que “les bones comunicacions, el ric patrimoni cultural d’aquest espai, amb l’atractiu del jaciment de la Bastida dels Alcusses o les visites als cellers i restaurants locals, suposen una oportunitat per al desenvolupament territorial en aquest sector de l’interior valencià”.

 

Links: