
Docents de la Universitat i especialistes en aquest camp han aprofundit en les opcions de desenvolupament d'Alcublas, lligades a la naturalesa i a l'esport.
Han passat ja diversos mesos des que el municipi d'Alcublas va patir un incendi que va devastar el 66% del seu terme, ara és el moment per a tractar de dinamitzar econòmicament el municipi. Per això la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, va decidir engegar unes jornada sobre "Desenvolupament rural, naturalesa i esport".
La trobada es va concebre amb l'objectiu de crear un fòrum de diàleg que ajudara a reflexionar, potenciar i gestionar adequadament les alternatives de desenvolupament rural en aquestes belles terres d'interior. Durant tot el dia, diferents especialistes han analitzat com conjugar esport i naturalesa pot donar lloc a una potenciació del desenvolupament rural.
El vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla, i l'alcalde d'Alcublas, Manuel Civera, han inaugurat la jornada a les 9:30h en el saló d'actes de la Cooperativa de Sant Antonio Abad d'Alcublas. Jorge Hermosilla ha explicat que la intenció d'aquesta jornada és "transferir coneixements a través d'especialistes de la Universitat de València, reflexionar entorn del desenvolupament i el desenvolupament de l'interior valencià i col·laborar amb els actors locals".
A més, el vicerector ha destacat "el compromís de la Universitat amb el seu entorn i amb el territori i ha assegurat a l'alcalde d'Alcublas que el seu Vicerectorat està i estarà sempre disposat a ajudar als municipis afectats pels incendis sempre que s'actue amb prudència". L'alcalde d'Alcublas, Manuel Civera, ha agraït a la Universitat el seu compromís i ha assegurat que confia en les possibilitats de desenvolupament del municipi que governa.
La sessió de conferències l'ha obert Javier Mundina, professor titular del departament d'Educació Física i Esportiva, que ha fet un repàs de les activitats esportives que podrien posar-se en marxa en Alcublas: "Les activitats al medi natural estan sempre unides a l'aventura i podríem dividir-les en 3 camps: aire, terra i aigua. Com a complement al complex aeronàutic jo proposaria rutes amb bicicleta, escalada, cavalls o accions relacionades amb l'ecologia i el desenvolupament de l'entorn", ha assenyalat.
A continuació, l'alcalde d'Alcublas i l'arquitecte Julio Lacomba, director de l'equip redactor del projecte de l'aeròdrom esportiu, han exposat detalladament en què consistirà aquest pla:
L'aeròdrom esportiu d'Alcublas
Situat als peus de la Serra Calderona i de la Serra d'Andilla, el municipi d'Alcublas presenta un paisatge de relleu no massa accidentat, caracteritzat per l'existència de planes i foies envoltades de tossals de mitja elevació. Aquesta característica va permetre, en la tardor de 1937, la instal·lació d'un aeròdrom militar per a la força aèria d'un dels dos bàndols que llavors lluitaven en la Guerra Civil. Avui dia assistim a la posada en marxa d'un projecte que pretén reviure aquell efímer i intens passat aeronàutic d'Alcublas i, d'eixa manera, resoldre les actuals manques de la Comunitat Valenciana en infraestructures adequades per a la pràctica d'esports aeris.
L'alcalde d'Alcublas i l'arquitecte director del projecte han explicat que l'aeròdrom esportiu -que compta amb tots els estudis favorables respecte a medi ambient, idoneïtat de condicions per a vols, comunicacions, etc.- té com a objectiu ser un centre esportiu de referència a nivell regional i nacional. Així mateix, aquesta instal·lació aèria tractarà de dinamitzar econòmicament un municipi i una comarca de l'interior valencià que pateix els efectes de la crisi del món rural.
A les 12h, la trobada ha continuat amb una taula redona sobre "L'aeròdrom esportiu i les seues possibilitats futures". Vicente Año, degà de la Facultat de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport, ha moderat la taula en la qual han intervingut: Julio Oller, vicepresident de la Fundació Aèria de la Comunitat Valenciana; Carlos Arnal, del Real Aeroclub de València; i Ernesto López, professor del Departament de Física i Termodinàmica de la Terra de la Universitat de València.
La sessió vespertina ha començat amb la ponència de Francisco Carmona, arquitecte municipal d'Alcublas, que s'ha encarregat de presentar "L'aeròdrom com a factor de desenvolupament local-rural". Després d'aquesta conferència, s'ha celebrat una taula redona, moderada per Jorge Hermosilla, en la qual s'ha debatut sobre l'aeròdrom com a factor de desenvolupament. Els participants han sigut: Luis Manuel Moreno Marines, president de la Federació d'Esports Aeris de la Comunitat Valenciana; Miguel Ángel Fernández Torán, director del "Balneario de Hervideros" de Cofrentes; i José Luis Olías, president del Real Aeroclub d'Espanya.
Finalment, Isabel Bonig, consellera d'Infraestructures, Territori i Medi ambient, juntament amb el vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla, i l'alcalde d'Alcublas, Manuel Civera, han conclòs la jornada. Isabel Bonig ha assegurat que "des de la Generalitat Valenciana recolzem plenament iniciatives com aquesta en la qual es tracta de potenciar d'una manera sostenible el desenvolupament rural. Aquestes terres han patit molt per culpa de les catàstrofes com els incendis, però estic convençuda que a aquest poble li espera un futur de creixement econòmic i l'aeròdrom esportiu contribuirà, sense cap dubte, a eixe desenvolupament".
El vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla ha valorat la Jornada molt positivament: "Crec sincerament que aquesta trobada ha sigut un èxit tant per l'assistència de públic -més d'un centenar- com per les reflexions que s'han fet ací. El municipi d'Alcublas és un exemple de com actuar davant les adversitats, per això des del Vicerectorat que dirigisc tractarem de col·laborar perquè entre tots aconseguim potenciar el desenvolupament d'aquestes terres valencianes".