University of Valencia logo Logo Faculty of Philology, Translation and Communication Logo del portal

Image de la noticia

Els dies 25 i 26 d'octubre de 2021 tindran lloc aquestes jornades sàfiques en la Sala d'actes de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València.

L'objectiu d'aquestes jornades de formació i divulgació científica no és un altre que conferir visibilitat a la cultura LGBT+, antiga i moderna, a partir d'una visió transhistórica de la figura de Safo. Ens remuntem a la poetessa lèsbia per trobar en ella un possible model de diversitat en sentits molt diferents. Podem reivindicar-la, com s'ha fet des de pretèrits temps hel·lens, no sols per personificar la perfecció lírica, sinó per erigir-se en icona posclásico de l'emancipació femenina i de l'origen del desig lèsbic en l'escriptura occidental. Podem recordar-la com a autora de versos explícitament eròtics o fins i tot, segons fonts poc exactes, com a possible regent d'una escola femenina de joves verges. Així mateix, podem fer-nos eco del seu especulat exili a Siracusa per rebel·lia política, del seu posterior obscurantisme per la inintel·ligibilitat del seu dialecte o de la seua vasta recepció com a paradigma del romanticisme tràgic, del protofeminismo, del lesbianisme primitiu, de la sublimitat femenina, del vampirismo decadent i fins i tot de l'estètica fragmentària postmodernista. Per tot això, celebrarem les nostres jornades internacionals com un acte de commemoració sàfica on compartirem, sempre amb la mirada posada en l'antiguitat i la seua pervivència, una àmplia varietat de perspectives teoricopràctiques sobre el divers, el perifèric, l'eròtic o el polimòrfic en matèria de gènere, identitat i sexualitat.

Les jornades s'estructuraran en tres blocs interrelacionats:

1. Teoritzant a Safo des dels estudis clàssics en el seu sentit més extens (amb especial protagonisme de l'estètica de la recepció).

2. Ensenyant a Safo des de la diversitat amb propostes concretes d'unitats didàctiques.

3. Recreant l'escola sàfica mitjançant tallers de lectura, traducció i creació literària.

Aquest projecte no hauria pogut dur-se a terme sense el suport institucional de l'equip de Diversitats i del Departament de Filologia Clàssica de la UV.

 

Més informació: https://pages.uv.es/gratuv/cas/jids2021.wiki

 

Links: