University of Valencia logo Logo Faculty of Philosophy and Education Sciences Logo del portal

La Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació acull una exposició sobre l'educació de la dona durant el franquisme

  • January 5th, 2019
Image de la noticia

Dones per a Déu, per a la pàtria i per a la llar: l’educació de les dónes en el franquisme” ha sigut el títol de l'exposició organitzada per la professora de Carmen Agulló Díaz, del Departament d'Educació Comparada i Història de l'Educació i que ha ocupat el hall des de l'11 al 19 de desembre.

L'activitat ha sigut fruit d'una experiència d'innovació educativa en el marc de l'assignatura “Història de l'Educació de les Dones” del Grau en Pedagogia.

Aquesta s'ha presentat com a activitat pensada per a combinar la innovació en classe – l'alumnat treballa el període del franquisme a través de fonts orals i materials originals-, la transferència a la societat –a través d'una exposició en un recinte obert- i la recuperació del nostre patrimoni històric educatiu (mitjançant la localització per part de l'alumnat de materials originals que pertanyen a particulars).

Les quatre vitrines exposades continuen l'experiència iniciada en 2012, la valoració de la qual va ser molt positiva per part de professorat i alumnat, la qual cosa ha comportat la seua repetició i actualització. D'aquesta manera, l'exposició ha permés accedir al coneixement de l'educació de les dones en el franquisme de forma viva i significativa. En el desenvolupament de les classes l'alumnat ha treballat bibliografia pertinent, ha realitzat entrevistes a dones educades en aquesta època, preguntant no solament el referit a l'escola sinó també als àmbits no formals i informals, especialment a les activitats de caràcter religiós catòlic i de la Secció Femenina, així com lectures de còmics i llibres infantils, cançons, pel·lícules, diversions…

D'altra banda, l'alumnat ha recollit informació amb la finalitat de detectar les contradiccions que, fins i tot en un règim dictatorial com el franquista, es van donar i van permetre el sorgiment d'una dona crítica i feminista.

En la següent pàgina es pot accedir a material relatiu a l'exposició.

Links: