UVsportsUniversitat de València Logo del portal

Recordem els èxits esportius de la UV! El baptisme internacional de la selecció de futbol del 99

  • April 24th, 2020
Image de la noticia

Comencem a recordar èxits esportius de la Universitat de València amb la selecció de futbol del 99 i el seu tercer lloc en els europeus.

El 1999 va ser un any de celebracions per a la Universitat de València. D'una banda, aquesta data commemorava els cinc segles d'història de la institució i, de l’altra, en l'àmbit esportiu, la selecció masculina de futbol es proclamava tercera en els europeus. A més, la Universitat de València va ser seu aquell mateix any dels Campionats d'Espanya Universitaris. Un últim mil·lenni que la Universitat va acomiadar amb molt bon sabor.

La selecció de futbol de la Universitat de València estava formada per una plantilla de 20 estudiants de diverses titulacions i amb Juan Tortosa al capdavant com a entrenador, que també era alumne de Ciències de l'Educació Física i de l'Esport, actualment grau en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport. L'equip de la UV acudia al circuit europeu com l'única representant espanyola, en un campionat que va enfrontar 116 universitats i que es va celebrar a la localitat belga d'Anvers. Els homes de Juan Tortosa van aconseguir arribar fins a les semifinals, on van caure per 2-1 davant la Universitat de Boccini, de Milà, la qual va acabar proclamant-se subcampiona; el primer lloc va ser per a la Universitat NTNU de Noruega. Així ho va relatar Tortosa per als mitjans: “Vam poder guanyar. En la segona part els italians es van quedar amb 10 jugadors al terreny de joc, però no vam tenir sort”.

“Va ser una experiència que no oblidaré mai”, explica Juan Tortosa, a qui demanem ara que ens explique com recorda aquella època, un relat que arranca esmentant una persona clau en la formació d'aquesta selecció: Juan Morente. “Érem un grup bastant unit, perquè dúiem una dinàmica que venia de lluny, de Juan Morente. Havíem tingut bons èxits i continuàvem tenint bons resultats”, diu Tortosa. Juan Morente era l'entrenador a qui va substituir Juan Tortosa i amb qui també va compartir vestuari durant dos anys. Com relata Tortosa, se li va oferir l'oportunitat d'ocupar el seu lloc i així continuar amb el projecte.

 

Reprenem la història d'aquest gran triomf esportiu europeu. Al gener d'aquell mateix any, la UV va rebre una invitació de l'Associació Europea de Futbol d'Estudiants Universitaris i un cap de setmana d'abril van viatjar a Anvers per competir contra set equips europeus, i es van enfrontar a noruecs, belgues, anglesos i italians. Finalment, els xics de la UV van quedar líders de la seua ‘lligueta’ i es van classificar per a la fase final, en la qual van quedar en tercer lloc. Com va ser el viatge a Anvers?, preguntem a Tortosa: “Hi vam anar amb autobús, perquè calia fer-ho tan barat com fora possible… però ho vam passar d’allò més bé”, qui afegeix: “Aquests viatges fan força unió en el grup”.

Tortosa és actualment professor a la Universitat d'Alacant, en l'àrea de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport, i recorda amb afecte aquells anys. “Jo crec que el que més vaig aprendre com a entrenador va ser gestionar grups. Vaig aprendre dels meus encerts i també de les moltes errades que vaig tenir”. Tortosa no dubta a fer un esment especial al Servei d'Esports de la Universitat de València, que “ens van donar molt de suport. I això cal dir-ho”.

Així es va forjar l'equip

Com ja introdueix Tortosa, aquesta selecció es va començar a forjar liderada per Juan Morente, actualment economista i antic alumne de la Universitat de València. Morente va ser capità de l'equip i va passar a ocupar el lloc d'entrenador durant dos-tres anys. L'any 98, la selecció de Morente es va classificar per a la final del Campionat d'Espanya Universitari i hi va quedar subcampiona. “Era la primera vegada que la Universitat de València arribava a una fase final del Campionat d'Espanya”, narra Morente.

“Nosaltres, el que vam fer, va ser un equip molt unit i amb molt bon ambient. Jo tinc un record d'aquells anys de passar-m’ho molt bé”, explica Morente, qui també subratlla que per a ell va ser un gran repte guanyar-se el respecte dels seus jugadors i mantenir en tot moment la motivació del grup. Com destacada Morente, “va ser la meua primera experiència de debò en la direcció d'equips”, i afegeix que: “per a mi, va ser, més que una experiència esportiva, una experiència personal molt enriquidora”.

Una prova d'aquesta ‘pinya’ que van aconseguir fer és que avui dia molts dels membres de l'equip continuen mantenint la relació.

Un flashback per a la memòria esportiva de la UV

Volem fer un viatge a la historia que han escrit els nostres esportistes en la nostra Universitat, la Universitat de València. Per això, des de l’SEF estrenem aquesta nova secció en què al llarg d'aquestes setmanes escorcollarem l'arxiu per fer-vos arribar aquestes històries. També ens agradaria que ens ajudares en aquesta cerca. Per això, si tens imatges i/o retalls d'algun triomf o fet esportiu que t'agradaria que publicàrem, només cal que ens el faces arribar a: comunicacionsef@uv.es

Images: