UVsportsUniversitat de València Logo del portal

Simposi Nacional sobre Inclusió Social, Voluntariat i Clubs Esportius

  • Sports Service
  • November 29th, 2017
Tennis adaptat a les instal·lacions del Campus dels Tarongers de la Universitat.
Tennis adaptat a les instal·lacions del Campus dels Tarongers de la Universitat.

El sociòleg Ramón Llopis, professor de la Universitat de València, presenta aquest divendres, 1 de desembre, a la Fundació Universitat Empresa-ADEIT els resultats del projecte europeu ‘Social Inclusion and Volunteering in Sports Clubs in Europe’, en el marc d’un simposi nacional que també compta amb la col·laboració del Servei d’Educació Física i Esports (SEFUV) i la Càtedra Divina Pastora d’Esport Adaptat de la Universitat de València (CDPDAUV).

El projecte, coordinat per Llopis, ha comptat amb la col·laboració d’experts de pràcticament tot Europa (Dinamarca, Bèlgica, Regne Unit, Alemanya, Hongria, Holanda, Noruega, Polònia, Espanya i Suïssa); i mostra com els clubs espanyols atorguen un valor a la convivència en la seua organització i funcionament, a més de prioritzar la companyonia sobre altres metes tals com els èxits en competicions esportives. “En aquesta línia, quasi tots ells tracten d’involucrar als seus socis en els processos de presa de decisions col·lectives”, explica el professor.

En l’obertura del simposi (9:30 hores) intervindran el vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño, i el director general d’Esports de la Generalitat Valenciana, Josep Miquel Moya. 

A continuació, la conferència inaugural, titulada ‘Els clubs esportius com a base per a la promoció de paraesport’, anirà a càrrec del professor Raúl Reina (Universitat Miguel Hernández d’Elx), director de l’Àrea d’Atenció a l’Estudiant amb Discapacitat, responsable de la Comissió de Classificació del Comité Paralímpic Espanyol, i rols en matèria de classificació per a IFCPF, BISFed i World Para Athletics. Reina serà presentat pel director del SEFUV i de la CDPDAUV, José Campos.

A les 11:30 hores, intervindrà el professor Ramón Llopis per a presentar els resultats del projecte ‘Social Inclusion and Volunteering in Sports Clubs in Europe’. Segons informa ADEIT, Llopis reconeix en les seues conclusions que els clubs esportius reben “de manera directa o indirecta” el suport del sector públic. Ja no només a través de la garantia d’accés a les instal·lacions esportives públiques gestionades pels municipis, sinó també amb subvencions i amb la col·laboració entre els propis clubs i institucions locals com les escoles. No obstant açò, Llopis insisteix que “s’han de desenvolupar polítiques sistemàtiques i millor definides, basades en legislació, decrets i programes amb continuïtat temporal que existeixen únicament a països com Suïssa i Bèlgica”. D’altra banda, Llopis afirma que l’esport “posseeix la capacitat de reunir i posar en contacte a un ampli nombre de persones en activitats de caràcter comunitari”. Aquests processos de creació de comunitat poden ser beneficiosos per als individus com a instruments d’interacció, suport social i integració de la societat. És per açò que la Unió Europea ha establit com a un dels seus principals objectius el foment de la inclusió social en aquest àmbit per a així emfatitzar el rol central que juguen els clubs, “un dels llocs més fàcils que facilita la inclusió”, sosté el professor.

A les 12:30 hores, Miguel Ángel Torregrosa, del SEFUV, moderarà la taula redona ‘Experiències d’inclusió social i clubs esportius’, on exposaran les seues opinions experts com ara Víctor Luengo, del Valencia Basket Club; Vicente Herrero, de Levante UD – Fundació; José Luis Romero, especialista en Tetrasport; i Vicent García San Rafael, del Club Deportivo Es Posible.

Per la vesprada, el simposi inclou la presentació de comunicacions lliures i un taller pràctic sobre gestió de voluntariat esportiu.

+Info: https://congresos.adeituv.es/clubesdeportivos/