University of Valencia logo Logo Faculty of Physics Logo del portal

La Facultat de Física coordina el projecte Un viatge fantàstic amb els peus en la Física del Campus Científic d’Estiu 2019

  • July 5th, 2019
Image de la noticia

La ministra d'Educació i Formació Professional en funcions, Isabel Celaá, i el ministre de Ciència, Innovació i Universitats en funcions, Pedro Duque, van inaugurar dilluns passat a València els Campus Científics d'Estiu 2019.

La Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i el Consell Superior d'Investigacions Científiques formen part del conjunt de 13 campus d'excel·lència que donaran acollida a un total de 1.552 joves de 4t de l'ESO i 1r de Batxillerat i que, fins al 27 de juliol, duran a terme una “immersió científica” en quatre torns de set dies. En el cas d'aquestes dues universitats, 119 estudiants participaran en un dels quatre projectes, sent la Comunitat Valenciana la segona comunitat, després de l'andalusa, que més sol·licituds de participació ha rebut.

El projecte  Un viatge Fantàstic amb els peus en la Física està coordinat per la professora Chantal Ferrer, del Departament de Física Aplicada i Electromagnetisme de la UV i en ell participa professorat de la nostra Facultat, de la Universitat Politècnica de València i de secundària. Els altres projectes del Campus són: Criptografia: com usar les matemàtiques per a entendre'ns, La Química: una font inesgotable de solucions per a la salut i el benestar i Tecnologia i Física Mèdica, la innovació al servei de la Medicina.

En el matí del passat 1 de juliol, en dos actes celebrats en les dues universitats situades en l'avinguda dels Tarongers, els ministres en funcions Isabel Celaá i Pedro Duque, titulars de les carteres d'Educació i Formació Professional, i Ciència, Innovació i Universitats (de la qual depén l'entitat organitzadora FECYT), han dut a terme sengles inauguracions del campus científic d'excel·lència VLC/CAMPUS.

En la inauguració duta a terme en les dependències de la Universitat de València, la rectora M.Vicenta Mestre, junt a la resta de membres de la comitiva ha participat en la sessió que la professora Chantal Ferrer estava realitzant amb els i les alumnes del Campus Científic d’Estiu. Posteriorment, la  Rectora ha agraït als dos ministres i al rector de la UPV la seua presència en un acte “que és acadèmic i científic”. Així mateix, ha posat en valor el treball dels coordinadors, professors i monitors que “han treballat per a preparar totes aquestes activitats científiques”. És –ha conclòs– “un dia en què 30 estudiants vénen a conéixer més i millor les diferents opcions de formació que les universitats els oferim”.

Els Campus Científics d'Estiu, que són organitzats pel Ministeri d'Educació i Formació Professional i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) dependent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, estan dirigits a joves de 4t d'ESO i 1r de Batxillerat de tota Espanya i el seu objectiu és reforçar el gust per la ciència i incentivar les vocacions científiques.

Durant la seua estada, els joves coneixeran de primera mà el mètode científic, les tècniques de treball, així com l'obtenció i anàlisi de dades. Després de finalitzar la seua participació, realitzaran una presentació pública dels resultats obtinguts davant la resta de companys/as i docents. Amb aquesta experiència, es busca que el contacte directe amb la realitat professional dels/de les investigadors/es afavorisca, en el futur, un augment d'estudiants en carreres de ciències i enginyeries.

El programa inclou també visites a museus i centres tecnològics, trobades amb científics, divulgadors o polítics, cinema fòrums, conferències, a més d'altres activitats d'oci-cultural i esportives.