University of Valencia logo Logo Policies for Excellence Office (OPEX) Logo del portal

La Càtedra Demetrio Ribes organitza una visita al primer dipòsit d’aigües en València

  • October 17th, 2019
Image de la noticia

La Càtedra Demetrio Ribes de la Universitat de València torna a oferir els seus “Passeigs per l’obra pública”, amb l’objectiu de donar a conéixer al gran públic les infraestructures més representatives del territori valencià. En aquesta ocasió es tracta de visitar el primer dipòsit d’aigües en València, hui reconvertit en el Museu d’Història de la Ciutat.

Després de l’èxit de participació en la primera edició de “Passeigs per l’obra pública”, celebrada en l’aqüeducte de Peña Cortada, la Càtedra Demetrio Ribes presenta un segon passeig. Aquesta vegada el destí és el Museu d’Història de València, encara que amb un propòsit diferent de l’habitual, perquè es visitarà en qualitat de magnífic continent del passat ja que, sorprenentment, es tracta del primer dipòsit d’aigües de València.

Tothom queda bocabadat en travessar la porta d’accés i contemplar el sorprenent espai on la rajola desborda la vista. Centenars de pilastres que evoquen un bosc sostenen un “cel” configurat per nombroses voltes. Inaugurat en 1850, el sobri i magnífic espai que va sortir d’aigua la ciutat dels nostres avantpassats, fou motiu d’orgull cívic. El progrés, aleshores imparable, es manifestava en una nova forma, moderna i imprescindible, que culminava en una xicoteta font en la que hui es coneix popularment com plaça del “Negrito”.

Finançat en part per l’omnipresent José Campo, l’original projecte del Dipòsit General de Mislata va ser elaborat per Calixto de Santa Cruz el 1845. La idea va patir canvis abans de l’execució, finalment realitzada pels enginyers Ildefonso Cerdá i Leodegario Marchessaux, des de la ubicació fins a la modificació d’una sala amb murs alçats en la sala hipòstila. Aquesta visita permetrà descobrir tots els secrets tècnics i històrics ocults en aquesta infraestructura hidràulica, així com les transformacions que la van convertir en l’extraordinari museu que és hui en dia.

El passeig serà conduït per Javier Martí, arqueòleg i Director del Museu d’Història de València, i Josep Vicent Boira, catedràtic de Geografia Humana i gran coneixedor de la València decimonònica. Es tracta d’una oportunitat única de gaudir d’una de les fites patrimonials llegades per l’obra pública.

L’activitat, gratuïta i amb places limitades, tindrà lloc el dijous 24 d’octubre a partir de les 19 hores, i requereix inscripció prèvia que pot sol·licitar-se en aquest enllaç.