University of Valencia logo Logo Policies for Excellence Office (OPEX) Logo del portal

La Càtedra MESVAL col·labora en el I Fòrum de la Sostenibilitat de la Facultat d’Economia

  • December 4th, 2019
Image de la noticia

El passat 2 de novembre va tindre lloc, en la Facultat d’Economia, la primera edició del Fòrum de Sostenibilitat, al qual assistiren estudiants, professors i personal tècnic. En aquest esdeveniment va col·laborar la Càtedra de Model Econòmic Sostenible de València i el seu entorn (Càtedra MESVAL) de la Universitat de València.

Aquest primer Fòrum va ser inaugurat pel degà de la facultat, José Manuel Pastor, qui va destacar l’oportunitat que té la comunitat universitària de situar-se com a peça clau en la implantació i consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats en l’Assemblea General de Nacions Unides en 2015. En aquest sentit, Pastor manifestà que cada individu de forma particular pot contribuir a combatre els efectes del canvi climàtic amb accions com ara l’ús del transport públic, la reducció del consum massiu o mitjançant el desenvolupament de pràctiques d’economia circular.

David Sandoval, president de Greenpeace Espanya, va impartir la primera conferència de la jornada. Sandoval destacà la necessitat de canviar l’actitud de la societat, amb l’objectiu d’aconseguir que tots els éssers vius, ecosistemes i les seues complexes relacions, puguem conviure de forma equilibrada respectant cada element de la Terra. A més, el president de Greenpeace va posar de manifest la necessitat de consensuar internacionalment el concepte de Medi Ambient com a subjecte de drets, així com d’un desenvolupament legislatiu que afavorisca els Drets de la Terra. Finalment, David Sandoval destacà la importància de potenciar l’economia circular, perquè es genera valor en maximitzar el temps en el qual els productes i components es mantenen dins de l’economia. Tot això implica la creació d’ocupació, promou innovacions que proporcionen avantatges competitius i aporten protecció a les persones i al medi ambient.

Posteriorment, el professor Alejandro Mollá va moderar la taula redona sobre malbaratament alimentari en la qual participaren David Estellar, de l’Associació de Fabricant i Distribuidors (AECOC), Julián Tio, de l’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (AVACU) i Vicente Domingo, del Centre Mundial de València per a l’Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS). David Estellar presentà l’estratègia d’AECOC contra el malbaratament alimentari, a través de la campanya #noalcubo. D’aquesta manera, Estellar destacà com a objectius d’aquesta campanya millorar l’eficiència del sector i sensibilitzar a l’opinió pública en ares d’un consum responsable. Per la seua part, Julián Tio i Vicente Domingo van posar en relleu algunes accions que els consumidors poden realitzar de forma particular, amb la finalitat de combatre el malbaratament alimentari.

Finalment, la jornada va concloure amb la conferència “Un món convuls: estem arribant al final?”, impartida pel professor honorífic Emèrit Bono.