Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Química Logo del portal

El president de la IUPAC explica que cal adequar la docència als canvis en la professió química

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 5 de març de 2021

Javier García, president electe de la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC), catedràtic de Química Inorgànica en la Universitat d’Alacant i cofundador de l’empresa Rive Technology, impartirà una conferència el 25 de març a les 11:00 hores amb motiu del 125 aniversari d’estudis en Química sobre la necessitat d’adequar l’educació als avanços actuals de la Química. La sessióserà oberta en línia via Teams en l’enllaç https://go.uv.es/adrquimica/Javier_Garcia.

En la conferència “El futuro de la profesión química: Educar para un tiemponuevo”, Javier García critica el model d’educació actual en la Química i exposa la necessitat d’adaptar-lo als canvis produïts en el camp. Per a això, es basarà en la seua pròpia experiència com a creador de la startupRive Technology, amb la qual va guanyar el Premi al Millor Emprenedor dels EUA en el sector químic.

“La ciència ha avançat de tal manera que en l’actualitat molts procediments químics ja s’han automatitzat completament, les plantes químiques de processament industrial estan digitalitzades, i la intel·ligència artificial ha permès el descobriment de nous materials i medicaments. No obstant això, l’educació no ha evolucionat al mateix ritme i és per això que el model d’ensenyament actual es troba estancat”, destaca Javier García.

L’objectiu d’aquesta conferència és impulsar, per una banda, l’estudiantat a adaptar-se a les oportunitats que sorgeixen i millorar la seua formació personal i, per altra, el personal docent a actualitzar l’oferta educativa. Javier García també explicarà les iniciatives que ha establert la IUPAC per fomentar la seguretat, la sostenibilitat i l’emprenedoria de les noves generacions de professionals químics.

La Universitat de València ha celebrat en 2020 el 125 aniversari dels estudis de Química a València, amb un programa d’activitats que ha inclòs exposicions i conferències amb les quals s’ha recuperat el patrimoni cultural vinculat a aquests estudis. Va ser en 1895, per Reial Decret de 2 d’agost, quan es va crear la Facultat de Ciències de València amb la Llicenciatura en Ciències Fisicoquímiques. Posteriorment s’afegiren les seccions de Ciències Físiques, Ciències Matemàtiques i Ciències Biològiques. Actualment, la Facultat imparteix el Grau de Química i el doble grau en Física i Química.