Logo de la Universitat de València Logo Rectorat de la Universitat de València Logo del portal

Acte inaugural del Màster en Investigació, Tractament i Patologies associades en Drogodependències

  • Gabinet de la Rectora
  • 4 de novembre de 2019
Image de la noticia

La 10º edició del Màster oficial en Drogodependències: investigació, tractament i patologies associades 2019-2020 ha sigut inaugurat hui dilluns 4 de novembre al Saló de Graus de la Facultat de Psicologia.

La rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, junt a la directora general de Salut Pública i Addiccions de la Generalitat, Ofèlia Gimeno, la degana de la Facultat de Psicologia, Mª Dolores Sancerni, el president de la societat científica SOCIDROGALCOHOL, Francisco Pascual Pastor, i el director del Departament de Psicobiologia de la Facultat de Psicologia de la Universitat i director del Màster, José Miñarro, han presidit l’acte inaugural de la 10º edició del Màster Oficial en Investigació, Tractament i i Patologies Associades en Drogodepèndencia.

La rectora Mª Vicenta Mestre ha destacat la importància de la col·laboració entre Universitat i governs locals i autonòmics, com és el cas d’aquest màster, 'per a poder coordinar una resposta coherent i planificada a la problemàtica de les adiccions'. ‘Màsters com aquest, on s’uneix docència, investigació i transferència de coneixements són tan útils i necessaris per a la societat i on es manifesta el paper clau de la Universitat de València’, ha asseverat.

La directora general Ofelia Gimeno ha recordat que les adiccions malauradament afecten a totes les edats i que ‘solament des de noves perspectives d’investigació i docència, podrem combatre adequadament aquesta problemàtica, perspectives i reptes que aborda aquest màster’.

Per la seua part, la degana Mª Dolores Sancerni ha animat als i les estudiantes presents afirmant que ‘encara que aquest màster siga molt dur, més del 80% dels alumnes que ho han finalitzat estan en l’actualitat treballant, mostra que si vos esforceu, obtindreu recompensa’.

Francisco Pascual Pastor ha manifestat que ‘l’objectiu final es que els trastorns adictius siguen considerats malalties com tal per a poder rebre l’atenció i la consideració necessàries, així com aconseguir que desapareguin les connotacions negatives que té la societat cap a aquestes patologies’.

El director José Miñarro ha fet un breu resum dels deu anys del màster i ha destacat la importància de la formació integral dels alumnes, ‘ja que el màster inclou les últimes investigacions en el tema, una docència de qualitat i un alt grau de transferència de coneixements a la societat’.

Posteriorment ha tingut lloc la conferència inaugural ‘Reflexions sobre la situació actual de les addiccions’ a càrrec de la metge, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i col·laboradora de la Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues, Julia González.

La drogodependència constitueix un dels principals problemes per a la salut pública en els països desenvolupats. El consum de drogues d'abús incideix sobre tota la població, i les il·legals tenen major prevalença en la població més jove, creant a tots ells incapacitat i gran morbiditat per al patiment de moltes diverses patologies. L'addicció és una malaltia crònica, caracteritzada per la pèrdua del control sobre l'ús d'una substància per part del pacient. Aquesta substància passa a ocupar un lloc preeminent en la vida de l'individu, afectant no només al normal equilibri de les seues funcions vitals, sinó al paper de les seues conductes i al seu entorn, a través dels problemes generats pels comportaments que imposa la droga a l'individu.

La complexitat del maneig del drogodependent requereix una especialització que recull una formació amb un fort caràcter multidisciplinari que el Màster en Drogodependències: investigació, tractament i patologies associades ofereix.

Imatges: