Logo de la Universitat de València Logo Rectorat de la Universitat de València Logo del portal

Lliurament de la IX Edició Premis Manuel Castillo 2018

  • Gabinet de la Rectora
  • 13 de març de 2019
Lliurament premis 2018
Lliurament premis 2018

Els Premis Manuel Castillo pretenen estimular la investigació acadèmica i periodística en l’àmbit de la cooperació i el desenvolupament humà. Amb la finalitat de potenciar i incentivar que els resultats de la recerca tinguen relació directa amb la cooperació al desenvolupament, els guardons aporten coneixements, revelant capacitats o denunciant agressions als drets humans i a aquest desenvolupament humà i sostenible.

L’acte va tindre lloc a l’Aula Magna de La Nau i va comptar amb la presència de la rectora de la Universitat, Mª Vicenta Mestre; del vicerector d’Internacionalització i Cooperació, Carles Padilla; de la directora general de Cooperació i Solidaritat de la Generalitat Valenciana, Antonia Moreno; del marmessor llegat Manuel Castillo, José María García; de la professora de la Universitat, Nuria Tabanera; i de la delegada de la rectora per a Cooperació, Carmen Lloret.

En la present edició, els premiats en la modalitat Monografia d’Investigació Publicada han sigut ‘Antologia del Desarrollo’ de José Ángel Sotillo i ‘Refugiados y Desplazados Internos. Soluciones de Alojamiento’ de Patricia Múñiz. En la modalitat de reportatge periodístic, la guardonada ha sigut Ariadna García pel seu documental ‘Ciudad de Refugiados’. La menció honorifica ha recaigut en Sergi Tarin pel reportatge escrit ‘Frontera Sud, un negoci contra els drets humans’. En Iniciatives Lluis Vives de Cooperació de la Universitat, en l’apartat de Personal Docent i Investigador ha guanyat Joan Maria Senent, en Personal d’Administració i Serveis, Nuria Romero, i en Estudiants, Estephany Carolina Tapia.

Al seu discurs, la rectora Mª Vicenta Mestre, qui va recordar que ‘la UV ha sigut i és actualment una institució compromesa socialment’, va valorar molt positivament aquests premis ‘en un moment de sorgiment de moviments contraris al foment de valors tan centrals com la solidaritat, la cooperació i la justícia social entre els pobles’. A més, la rectora va asseverar que en aquesta novena edició, el llegat de D. Manuel Castillo ‘s’enforteix, es consolida i es transforma per a prendre noves formes d’expressió dels mateixos principis de solidaritat, justícia social i dignitat pels que va lluitar durant la seua vida’.

El Premis Manuel Castillo compleixen enguany la seua novena edició. L’objectiu d’aquests premis és estimular la investigació acadèmica, científica i periodística en l’àmbit de la cooperació, la pau i el desenvolupament humà, a més de reconèixer i difondre els resultats de major interès per a la societat espanyola, i en especial la valenciana, sobre la cooperació internacional, la pau i la seua contribució al desenvolupament humà i sostenible dels pobles del món.

Llicenciat en Filosofia i Lletres, Manuel Castillo va ser un destacat docent i filantròpic que va donar suport a obres socials tan destacades com el Reformatori de Joves de Godella, l’Associació Valenciana de la Caritat o diversos asils d’ancians. A més, va promoure nombroses iniciatives editorials i periodístiques a València, on va arribar en 1919, sent col·laborador d’El Mercantil Valenciano’ i ‘La Voz Valenciana’. En finalitzar la guerra civil espanyola, es va exiliar amb la seua dona i els seus fills a Toulouse (França) i posteriorment a Mèxic. Allí va desplegar un important quefer cultural amb la comunitat d’exiliats republicans valencians.

Imatges: