Logo de la Universitat de València Logo Rectorat de la Universitat de València Logo del portal

Data de nomenament: 11 de de maig de 1982.

A proposta de: Facultat de Química.

Data d’investidura: 3 de de maig de 1983.

Padrí/ina: Dr. Francisco Bosch Reig i Dr. Pascual Lahuerta Peña.

Apunt biogràfic:

Frank Albert Cotton (Filadèlfia 9 abril 1930 - 20 de febrer de 2007). Químic nord-americà. Va ser president de la Fundació W.T. Doherty- Welch i professor de química a la Universitat de Texas A & M. Va ser reconegut en el camp de la química dels metalls de transició i va publicar més de 1.700 articles científics.

Es va formar a la Universitat Drexel i posteriorment a la Universitat Temple, on es va titular en 1951. Després de doctorar a Harvard, Cotton va començar a impartir classes al MIT. El 1961 es va convertir en la persona més jove a rebre una plaça fixa de professor a l'Institut Tecnològic de Massachusetts, a l'edat de trenta-un anys. El seu treball va estar molt marcat per l'estructura electrònica i la síntesi química. Va ser un pioner en l'estudi dels enllaços múltiples entre àtoms de metalls de transició. Va començar el seu treball en aquest camp amb els halogenurs de reni. En 1964 va identificar un enllaç quàdruple en l'espècie iònica Re2Cl82-. El seu treball aviat es va estendre a l'estudi d'altres espècies, entre les quals es troba l'acetat de crom (III), de la qual elucidó la seva estructura.
Cotton va ser un dels primers a proposar la difracció de raigs X de monocristalls com a eina per a l'estudi de la química de coordinació. Cotton va encunyar el terme de "hapticitat" i va establir la nomenclatura derivada del mateix.

Entre els reconeixements que va rebre Cotton s'inclouen la National Medal of Science (Medalla Nacional de la Ciència d'Estats Units) el 1982, el premi Wolf el 2000 i la Medalla Priestley, el més alt reconeixement de la Societat Americana de Química, el 1998. el 1995, el departament de química de la Universitat de Texas a & M, juntament amb la secció local de la Societat Americana de química, van crear la «medalla FA Cotton »per l'excel·lència en el camp de la investigació química. Un segon premi nomenat en el seu honor, el «premi F. Albert Cotton» per a la Química Inorgànica Sintètica, es concedeix a la reunió nacional de la Societat Americana de Química que se celebra cada any.

Cotton va ser membre de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units, i membre corresponent de les acadèmies de diferents països entre ells, Rússia, la Xina, Regne Unit, França i Dinamarca. A més va ser membre de la Societat Filosòfica Americana i va rebre vint-i doctorats honoris causa.

Documents: