Logo de la Universitat de València Logo Rectorat de la Universitat de València Logo del portal

Data de nomenament: 18 de de desembre de 1984.

A proposta de: Facultat de Farmàcia, Facultat de Ciències Biològiques i Facultat de Medicina i Odontologia .

Data d’investidura: 17 de de setembre de 1985.

Padrí/ina: Dr. Rafael Santandreu Ramón i Dr. Eduardo Primo Yúfera.

Apunt biogràfic:

Severo Ochoa de Albornoz va nàixer en Luarca, Astúries, en 1905. Bioquímic i biòleg molecular.

Inicia els seus estudis a Màlaga, ciutat a la qual es trasllada amb la seua família en 1912. Cursa els estudis de Medicina i es llicencia en 1929 per la Universidad Complutense de Madrid doctorant-se poc després.

Exerceix com a professor ajudant en la Universidad Complutense de Madrid i obté diverses beques per a ampliar els seus estudis en les universitats de Glasgow, Berlín, Londres i en Heidelberg, en l'Institut Kaiser Wilhelm per a la Investigació Mèdica.

A la seua volta a Madrid en 1931, és nomenat professor ajudant de Fisiologia i Bioquímica de la Facultat de Medicina, càrrec que ocuparà fins a 1935. Aqueix mateix any assumeix l'Adreça del Departament de Fisiologia de l'Institut d'Investigacions Mèdiques de la Ciutat Universitària de Madrid.

En 1936, torna de nou a Alemanya, on comença a treballar com a assistent d'investigació convidat en el Laboratori de Meyerhof de Heidelberg. En 1937 arriba a Plymouth i allí investiga en el Laboratori de Biologia Marina.
Emigra als Estats Units en 1941 i comença a treballar en el Departament de Farmacologia de l'Escola de Medicina de la Universitat de Washington, on realitza estudis enzimològics amb els investigadors Carl Cori i Gerty Cori.
És professor assistent de Bioquímica en 1945, professor i director del Departament de Farmacologia de la mateixa facultat des de 1946 fins a 1954, i professor de Bioquímica i cap del Departament de Bioquímica des de 1954 fins a la seua jubilació.
En 1951, obté la Medalla Bewberg, pels seus experiments en el camp dels enzims, i en 1959 és guardonat amb el premi Nobel en Medicina.

En 1971 és nomenat director del Laboratori de Biologia Molecular de la Universidad Autónoma de Madrid i en 1985 es trasllada definitivament a Espanya.
Durant els 80 dirigeix de forma simultània dos grups d'investigació sobre biosíntesi de proteïnes, un en l'Institut de Biologia Molecular de Madrid i un altre en el Roche Institute of Molecular Biology de Nova Jersey.
Es jubila oficialment en 1975, encara que mai abandona la investigació.

Documents: