Logo de la Universitat de València Logo Rectorat de la Universitat de València Logo del portal

Iñaki Gabilondo Pujol

Data de nomenament: 27 de de setembre de 2011.

A proposta de: Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.

Data d’investidura: 3 de de febrer de 2012.

Padrí/ina: Dr. Josep Lluís Gómez Mompart i Dra. Carolina Moreno Castro.

Apunt biogràfic:

José Ignacio Gabilondo Pujol, conegut com a Iñaki Gabilondo (Sant Sebastià, 1942), és periodista de ràdio i televisió des de 1963, després de titular-se en periodisme a la Universidad de Navarra. Des d'aleshores ha exercit l'activitat periodística ocupant quasi sempre càrrecs de direcció, entre d’altres en els mitjans següents: Radio Popular de San Sebastián, Radio San Sebastián, Radio Sevilla, Cadena SER a Madrid, Televisión Española, Radio-TV 16, Cuatro TV, Canal Plus i actualment participa en El País i en la cadena SER amb el vídeoblog ‘La voz de Iñaki’.

Entre els seus programes més coneguts i escoltats hi ha ‘Hora 25’ i ‘Hoy por hoy’ (durant 19 anys) de la cadena SER, ‘Noticias Cuatro’ i ‘Hoy’ de Canal +, a més d'haver sigut director dels informatius de TVE en l'etapa del colp d'estat del 23 de febrer de 1981. Entre els seus llibres destaquen ‘Testigo de la historia’ (2005), ‘Verdades como puños’ (2009) i ‘El fin de una época. Sobre el oficio de contar las cosas’ (2011).

Per la seua destacada trajectòria professional ha rebut nombrosos premis espanyols i internacionals, com el premi Ondas (sis vegades), l'Ortega y Gasset de ràdio, el Gonzalo de Berceo, el Turia de periodisme, el del Club Internacional de Prensa, el Francisco de Cerecedo, el de periodisme parlamentari Luis Carandell o el Clara Campoamor. També ha sigut reconegut per la seua integritat professional i el seu inequívoc tarannà democràtic amb diverses distincions i medalles d’or, como la de Ghandi, màxima distinció de la UNESCO a favor de la pau i la no-violència.

Documents:
Imatges de l'acte d'investidura:
Vídeos de l'acte d'investidura: