Logo de la Universitat de València Logo Rectorat de la Universitat de València Logo del portal

Joan Veny i Clar

Data de nomenament: 25 de de setembre de 2007.

A proposta de: Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.

Data d’investidura: 25 de de maig de 2008.

Padrí/ina: Dr. Antoni Ferrando Francés i Dr. Emili Casanova Herrero.

Apunt biogràfic:

Joan Veny i Clar (Campos, Mallorca, 1932) és desde 2003 professor emèrit de la Universitat de Barcelona, on va ser professor adjunt (1958) i catedràtic (1983). Es va llicenciar en 1954 i hi va llegir la tesi el 1956, sota la direcció d'Antoni M. Badia i Margarit, doctor honoris causa per la Universitat de València. És també membre de l'Institut d'Estudis Catalans. Joan Veny és, sens dubte, una referència fonamental en l'àmbit de la filologia romànica, en general, i de la dialectologia catalana, en particular.

Entre altres activitats, ha sigut director del departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona, vicepresident i després president de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (1994-2000), vicepresident de la Secció Filològica de l'lnstitut d'Estudis Catalans i membre del consell assessor de revistes científiques com Catalan Review, Estudis Romànics o Caplletra.

Entre altres distincions, ha rebut el premi Sanchis Guarner a la Unitat de la Llengua (1986) pel llibre Introducció a la dialectologia catalana, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1997) i la Medalla d'Honor i Gratitud del Consell de Mallorca (2001) i el Premi de la Fundació Catalana per a la Recerca (2004).

Fins i tot ara, amb una avançada edat, continua l'activitat i la col·laboració, com mostra el fet que ha acceptat formar part de la Comissió Organitzadora del Congrés Internacional de Lingüística Romànica que es va celebrar a la Universitat de València l'any 2010.

Documents:
Imatges de l'acte d'investidura:
Vídeos de l'acte d'investidura: