Logo de la Universitat de València Logo Rectorat de la Universitat de València Logo del portal

Muhammad Yunus

Data de nomenament: 6 de de juny de 2006.

A proposta de: Universitat de València, Universitat d'Alacant i Universitat Jaume I de Castelló.

Data d’investidura: 26 de de juny de 2006.

Padrí/ina: Dra Ana María Fuertes, Manuel Costa i Dr Roque Moreno.

Apunt biogràfic:

El Dr. Muhammad Yunus va nàixer a Chittagong, Bangladesh, el 1940. Estudiant de Ciències Econòmiques, va obtenir una beca Fulbright que li va permetre doctorar-se en la Universitat Vanderbilt (EUA) el 1970. Va treballar com a professor en la Universitat de Tennessee entre 1969 i 1972, any en què va tornar a la seua pàtria i es va incorporar com a cap del Departament d’Economia en la Universitat de Chittagong fins al 1976.

Convençut que les teories que explicava als seus alumnes no servien per a solucionar els terribles problemes d’extrema misèria i fam, va iniciar en col·laboració amb alguns alumnes l’aproximació a l’anàlisi de casos concrets de persones les activitats productives de les quals depenien d’explotadors i usurers locals, i va arribar a la conclusió que amb 27 dòlars USA, que va posar dela seua butxaca, podia solucionar 42 casos subjectes a aquesta dependència.

A partir d’aquell moment va iniciar les activitats que van permetre a la creació del Grameen Bank el 1986, l’activitat del qual és prestar diners sense cap tipus de document, paper, firma, garantia ni aval, basat exclusivament en la confiança de les persones i els seus projectes. Fins a l’actualitat, el Grameen Bank ha concedit préstecs per un import total de 5.400 milions de dòlars USA a més de 5,89 milions de persones, amb una taxa de recuperació de més del 98%.Premi Nobel de la Pau en 2006, el professor Yunus ha sigut capaç de donar a conèixer i estendre la metodologia del Grameen Bank en més de 80 països i ha rebut més de 50 premis internacionals de la màxima categoria, entre els quals figura el Príncep Astúries de la Concòrdia de 1998, i 22 títols de doctor honoris causa concedits per universitats dels cin continents.

Documents:
Imatges de l'acte d'investidura: