Logo de la Universitat de València Logo Rectorat de la Universitat de València Logo del portal

Fotografia de Jocelyn Bell

Data de nomenament: 26 de de juliol de 2016.

A proposta de: Facultat de Física.

Data d’investidura: 10 de de novembre de 2017.

Padrí/ina: Pascuala García Martínez.

Apunt biogràfic:

Jocelyn Bell Burnell (Belfast 1943) és una astrofísica d’Irlanda del Nord, que pertany al grup d’il·lustres científiques (amb Lise Meitner o Rosalind Franklin) candidates al Nobel. El seu interès per l’astronomia la va portar a realitzar el doctorat en la Universitat de Cambridge, en el grup d’Anthony Hewish, on en 1967 va detectar el primer radiosenyal d’un púlsar.

Destaquen les seues aportacions al descobriment dels púlsars, estels de neutrons, que per la seua densitat, ràpida rotació i la no alineació del seu eix de gir amb el seu eix magnètic, emeten feixos de radiació electromagnètica. La detecció d’aquests radiosenyals ha permès contrastar la teoria de l’evolució estel·lar.

És una de les científiques més influents del Regne Unit i ha rebut nombrosos guardons. Entre ells, la medalla Herschel de la Reial Societat Britànica d’Astronomia en 1989 pel seu descobriment dels púlsars, i els títols honorífics de Dama Comandant de l’Ordre de l’Imperi Britànic, així com ‘fellow’ de la Royal Society. Al juny de 2015, li va ser lliurada la Medalla d’Or del CSIC.

El nomenament el va acordar el Consell de Govern de la Universitat de València en la reunió que va celebrar el dimarts 26 de juliol de 2016.

Documents:
Imatges de l'acte d'investidura:
Vídeos de l'acte d'investidura: