ARQUEO-QUIMICA: descifrando “MATRIX”
La incorporación de las nuevas tecnologías a los estudios arqueológicos permiten ofrecer una nueva visión del pasado, descubriendo y generando datos que dibujan una nueva dimensión y compresión de los objetos relacionados con el mundo antiguo, lanzándonos en un universo “MATRIX” adonde nuevos códigos necesitan ser descifrados.
Objetivo: Conocer para qué sirven los análisis de Rayos-X, RAMAN y del Espectroradiómetro a la hora de estudiar materiales arqueológicos (cerámica, hueso, piedra, pintura, metales, etc.)
En este taller se prepararán diferentes muestras que se medirán explicando cómo funcionan los instrumentos empleados y como se interpretan los resultados obtenidos.
Gianni Gallello va obtenir el seu doctorat en el 2014 per la Universitat de València (Espanya). Durant els darrers deu anys, la seva activitat investigadora s’ha centrat en l’anàlisi química de diferents materials arqueològics, provant nous enfocaments metodològics per superar alguns dels problemes més significatius que ha enfrontat la comunitat arqueològica en l’àmbit de les emprentes deixades al sol per l’activitat humana antiga, la contaminació de restes ossies, orígens de materials lítics, orígens de matèries primes en morters, procedència de ceràmica i identificació de materials orgànics en objectes antics. Gianni té una formació en química analítica i una àmplia gamma d’habilitats pràctiques i analítiques adquirides treballant en les disciplines d’Arqueologia, Biologia, Geologia i Química Analítica.
Gallello va ser Marie Curie Research Fellow (2016-2018) a la Universitat de York (UK) amb el projecte MATRIX finançat per la Comissió Europea (Horizon 2020). El 2014, Gianni va fundar ArchaeChemis (www.uv.es/archaechemis) a la Universitat de València. ArchaeChemis va ser dissenyada com una unitat d’anàlisi química per a la investigació i la transferència de tecnologia dirigida tant a grups de recerca com a organitzacions no acadèmiques dedicades a l’estudi del passat. Actualment, Gianni és investigador distingit al Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga (UVEG) i dirigeix ArchaeChemis i investigador associat a la Universitat de York .