University of Valencia logo Logo del portal

  • Premsa

Carlos Romá Mateo, Departament de Fisiologia, Facultat de Medicina i Odontologia

Les malalties rares, també conegudes com minoritàries o òrfenes, són doblement terribles: per un costat, la majoria d’elles es deuen a defectes genètics impossibles de curar; per l’altre, afecten a un nombre tan baix de persones que la dificultat en el seu diagnòstic, tractament i investigació es multiplica enormement, per no parlar de la invisibilitat que suposa per al col·lectiu de pacients respecte a institucions i empreses farmacèutiques. 

No obstant això, alguns investigadors en el camp de la biomedicina dediquen el seu treball a esbrinar els mecanismes biològics que les caracteritzen, i a aportar pistes cel·lulars i moleculars que enriqueixen la nostra visió de la fisiologia humana i el seu funcionament. Però, què pot motivar a algú per dedicar-se a investigar malalties rares? Tal volta les noves tècniques d’enginyeria genètica estiguen movent a alguns frikis a voler convertir-se en superherois de la biologia molecular? Són aquests investigadors més rars que la mitjana de científics, ja rars de per sí? O és que a cas els científics no són tan rars com creiem?

Breu Curriculum

Carlos Romá Mateo (València, 1980) és bioquímic i doctor en Biologia Molecular i Genètica. El tema de la seua tesi doctoral (2004-2009, Centre d’Investigació Príncep Felip i Faculty of Live Sciences, University of Manchester) va ser l’estudi de les famílies de proteïnes implicades en la senyalització cel·lular en el context del càncer, i va continuar amb l’estudi de la malaltia de Lafora, un tipus rar d’epilèpsia de fatals conseqüències (2009-2013, Institut de Biomedicina e València-CSIC). Des d’aleshores, la seua carrera investigadora ha anat aprofundint en el camp de les malalties rares i des de la perspectiva de l’estrès oxidatiu i les alteracions epigenètiques. Des de 2015 ha començat una carrera docent, primer en la Universitat Europea de València, per finalment incorporar-se a la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València com a professor i investigador des de 2017. En el seu temps lliure ha realitzat multitud d’activitats divulgatives, escrivint en el seu propi bloc, en altres pàgines web, realitzant xarrades i monòlegs a més de participar en tot tipus d’actes de divulgació científica. És redactor de Principia, col·laborador en Mapping Ignorance, i cocreador i guionista del còmic de biociència-ficció The OOBIK proteotype, junt a l’il·lustrador Gerard Sanz, a mès d’autor d’un parell de llibre de divulgació sobre epigenètica.

PERFIL INVESTIGADOR: https://www.researchgate.net/profile/Carlos_Roma-Mateo

XARXES SOCIALS: @DrLitos en TwitterBatablanca Investigador Celular en Facebook

BLOC: ¡Jindetrés, sal!

ESCRIU TAMBÉ EN: Principia, Hablando de Ciencia, Mapping Ignorance, The OOBIK

AUTOR DELS LLIBRES:

La epigenética. Carlos Romá Mateo. Colección ¿Qué sabemos de? Editorial: CSIC y Catarata.

La epigenética: cómo el entorno modifica nuestros genes. Raúl Delgado-Morales y Carlos Romá Mateo. Colección Desafíos de la ciencia National Geographic. RBA editores.

 


Inicio       Ministerio de Industría, Economía y Competitividad   

Estimulant les vocacions científiques és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, que compta amb el finançament de la Fundación Española de Ciencia y Tecnologia i el Ministerio de Ciencia, Innovació y Universidades

Sol·licitut de conferència al centre

Solicite per al meu centre aquesta conferència

Nom del centre:

Municipi:

Província:

Persona de contacte:

Telèfon de contacte:

Periode preferent d'impartició de la conferència;

Correu electrònic: 

Autoritze a rebre informació de la Unitat de Cultura Cientifica i de la innovació de la Universitat de València

    NO


                


Dret a la informació en la recollida de les dades
 

Les dades personals subministrades s'incorporaran al Fitxer de la Unitat de Cultura Científica  - Càtedra de Divulgació de la Ciència. Els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició al tractament podran exercir-se davant la Unitat de Cultura Cièntifica - Càtedra de Divulgació de la Ciència (C/ Serpis, nº 29. 46022 València).

La informació obtinguda serà processada per a la difusió de les activitats que realitza la Càtedra, la divulgació social de la investigació de la Universitat de València i dels avanços de la ciència i la tecnologia i del pensament científic (art. 5 L.O. 15/1999).

La Universitat de València, les seues fundacions i entitats associades estan adaptades a la LOPD i al RGPD. Tenim habilitada una adreça lopd@uv.es per a qualsevol informació, suggeriment, petició d'exercici de drets i resolució amistosa de controvèrsies en matèria de protecció de dades de caràcter personal. Més informació a https://www.uv.es "política de privacitat".

 
This website uses proprietary and third-party cookies for technical purposes, traffic analysis and to facilitate insertion of content in social networks on user request. If you continue to browse, we consider that you are accepting its use. For more information please consult ourcookies policy