University of Valencia logo Logo Scientific Culture and Innovation Unit - Chair for Scientific Dissemination Logo del portal

Dia Europeu per a la Prevenció del Risc Cardiovascular

  • March 14th, 2018
Image de la noticia

Més de 17 milions de persones moren anualment a causa de les malalties cardiovasculars. Aquest fet converteix aquest tipus d’afeccions en la primera causa de defuncions al món, per davant del càncer o les malalties respiratòries. Amb l’objectiu de conscienciar la societat sobre la fatalitat i la necessitat de previndre les malalties cardiovasculars, des de l’any 2005 se celebra el Dia Europeu per a la Prevenció del Risc Cardiovascular, cada 14 de març.

D’acord amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), les morts causades per les patologies cardiovasculars podrien reduir-se fins a un 80% si se seguira un estil de vida saludable i es reduïren els principals factors de risc. Aquests son la hipertensió arterial, la diabetis, l’hàbit tabàquic, el colesterol i l’obesitat. A més, l’estil de vida imperant en la societat i alguns nous hàbits han disparat altres factors de risc que deriven en un desenllaç fatal, com el consum de drogues, la contaminació ambiental o l’estrés.

Els experts aconsellen, per a evitar el risc de patir una malaltia cardiovascular, tindre una dieta variada, amb major consum de proteïnes d’origen vegetal que animal, vigilar el contingut calòric dels aliments ingerits, reduir el consum d’alcohol, limitar la ingesta de sucre i sal i apostar per aliments frescs en contra dels processats. A més, afegeixen que practicar exercici físic –uns 30 minuts al dia– és molt necessari, així com també controlar els nivells de colesterol i la tensió arterial, ja que poden ser indicadors molt clars de què existeix alguna patologia de tipus cardiovascular. No obstant, existeixen alguns factors de risc que no són modificables ni es poden controlar, com són l’edat, el sexe, la càrrega genètica o els antecedents familiars.

Menjar aliments naturals, més proteïnes d'orige vegetal que d'orige animal, reduïr el consum d'alcohol i fer exercici fisic diariament poden reduir de manera considerable el risc de patir una malaltia cardiovascular

A Espanya, les malalties de caràcter cardiovascular afecten més d’onze milions de persones, prop del 25% de la població. Encara que no sempre el destí és fatal, més de 120.000 persones moren anualment a causa d’aquestes afeccions. A més, són responsables de més de 5 milions d’estades hospitalàries cada any. Aquestes malalties van des de la cardiopatia coronària, fins a la insuficiència cardíaca, les arítmies, la hipertensió o els accidents cerebrovasculars.

Malgrat aquestes dades, jornades com el Dia Europeu per a la Prevenció del Risc Cardiovascular ajuden a conscienciar la població, i s’ha produït un lleuger descens en les morts d’origen cardiovascular. Així i tot, els experts insisteixen en què portar una vida amb hàbits saludables i controlar els factors de risc és fonamental per a cuidar la salut del cor.