University of Valencia logo Logo Scientific Culture and Innovation Unit - Chair for Scientific Dissemination Logo del portal

   

Estat d'execució de les matinals  40%

Realitzades 2

Se preveu realitzar 5 matinales y 6 sesiones de Bares de Ciencia.

Les Matinals, en el seu format ordinari, són unes jornades d'actualització científica per a professors de secundària i de batxiller, tenen lloc en el matí d'un dissabte i es desenvolupen amb la següent estructura: presentació, ponències,  i torn de preguntes o debat entre els assitents.

A causa de la situació excepcional que vivim, la XXI Matinal de l'Evolució, ha estat dedicada íntegrament a la pandèmia de la COVID-19 i s'ha s'ha celebrat online a través del servei de videoconferències basat en Blackboard Collaborate Ultres, plataforma posada en marxa pel Servei d'Informàtica de la Universitat de València.

L'acte, celebrat el dissabte 16 de maig, va comptar amb la presència de personal expert en diferents temàtiques com Xavier López-Labrador, Mireia Coscollá, David Alonso i Carolina Moreno, que van analitzar l'epidèmia des de la genètica, la biologia, les matemàtiques, la sociologia i la comunicació. Els vídeos de les diferents participacions es poden trobar en el següent enllaç: http://ir.uv.es/a9r6uqw 

Enllaços als  vídeos i les presentacions de les ponències de la XXI Matinal de l'evolució de la pandèmia:

Benvinguda de la Rectora

Nou coronavirus: qui t'avisa no et vol malament, Xavier López-Labrador    descarregar presentació en PDF

Els genomes del SARS-CoV-2, Mireia Coscollà descarregar presentació en PDF

Les matemàtiques i la dinàmica de les malalties infeccioses, David Alonso  descarregar presentació en PDF

Per la mar corren les llebres durant la pandèmia del coronavirus: faules, mites i rumors sobre la COVID-19, Carolina Moreno   descarregar presentació en PDF

Debat final 


II Matinal de Matemàtiques, on es rescatarà científiques invisibilitzades

La Universitat de València acull el 12 de setembre la II Matinal Matemàtiques per Matemàtiques, una experiència divulgativa on dues dones expertes en la matèria amb una àmplia trajectòria acadèmica i investigadora com Xaro Nomdedéu i Marta Macho explicaran les grans aportacions de dones matemàtiques a les quals no se’ls ha reconegut la trajectòria com cal.

Aquesta jornada es va celebrar online a través d'un servei de videoconferències basat en Blackboard Collaborate Ultra, plataforma posada en marxa pel Servei d'Informàtica de la Universitat de València. 

Aquesta activitat forma part del pla de divulgació científica de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València i que compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i el Ministeri de Ciència i Innovació, i amb la col·laboració de la Delegació de la Rectora per a la Incorporació a la Universitat (UV), Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa (UV), Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (UV), Institut de Biologia Integrativa de Sistemes I2SysBio (UV-CSIC), Facultat de Ciències Biològiques (UV), Jardí Botànic (UV), Publicacions de la UV, Revista Mètode (UV), Societat Catalana de Biologia, Institut d’Estudis Catalans

 

Respecte als “Bars de Ciència” el seu objectiu s'enquadra, d'una banda, en les accions per a incrementar la cultura científica de la ciutadania i, per una altra, en la de comunicar, transferir, a la societat la investigació que es realitza en la UV i altres centres d'investigació. També realitzem “Esmorzars de ciència”, que són “bars de ciència” però pactats, en horari de demà, amb els centres de formació. En aquest cas també podem dir que és una acció que fomenta les vocacions científiques.

 

Bar de Ciències Dia de Darwin amb un bar de ciències sobre robòtica i una conferència sobre l’evolució dels cordats

L’Espai Ciència ha organitzat dos actes a València amb motiu del Dia de Darwin, que se celebra cada 12 de febrer. Així, dimarts 12 tindrà lloc el bar de ciències ‘Intel·ligència artificial i robòtica’, a la cafeteria de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (19 hores), amb motiu de la publicació del monogràfic de la revista Mètode ‘Interconnectats. Màquines i humans davant del segle 10101’. Dimecres 13, a la Sala Darwin del Campus de Burjassot-Paterna de la Universitat (13 hores), Héctor Escrivá, de l’Observatori Oceanogràfic de Banyuls sur Mer, pronunciarà la conferència ‘Una perspectiva genòmica de l’evolució dels cordats’

Bar de ciències “Com funcionen la mecànica i els algorismes quàntics?”

La cafeteria de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània acull, el dia  11 de març, el Bar de Ciències “Com funcionen la mecànica i els algoritmes quàntics” a les 19 hores. L’acte, organitzat a l’Espai Ciència, té la col·laboració de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV), la Falla Immaterial, + Qubit, la Federació Valenciana de Divulgació Científica, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, FECYT i el Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.

En la conversa, moderada per la periodista Reis Juan, participaran David Ibáñez Gil de Ramales (Federació Valenciana de Divulgació Científica); José David Martín Guerrero (Departament d'Enginyeria Electrònica de la Universitat de València).

Bar de Ciències ‘L’amenaça dels superbacteris’, a càrrec de Sergi Maicas, dijous 30 de maig

Universitat de València, Departament de Microbiologia.

Títol: “L’AMENAÇA DELS SUPERBACTERIS. Viure al segle XXI sense antibiòtics. Deixaran de funcionar els antibiòtics? Quines serien les conseqüències?”
Data: Dijous 30 de maig de 2019
Hora: 19.15h
Lloc: La Llar dels Somnis, Carrer Azorín, 8. Quart de Poblet
Organitza: Associació Quart és Ciència

Col·laboren: Ajuntament de Quart de Poblet, La llar dels Somnis, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, Ministerio de Ciencia Innovación y Universidades, Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología, Federació Valenciana de Divulgació Científica.