L’Institut de Recerca en Polítiques de Benestar Social (Polibenestar) de la Universitat de València, juntament amb 8 entitats europees més, ha desenvolupat el projecte Cancerless, que mitjançant un estudi pilot a Espanya, el Regne Unit, Grècia i Àustria ha provat el model de navegador de salut en els sistemes de salut i assistència social per a la prevenció i detecció precoç del càncer en sensellars.
A Europa, les persones sense llar han de superar enormes barreres per a accedir a atenció i recursos sanitaris, especialment en el cas de malalties greus com el càncer. Polibenestar ha avaluat l’eficàcia dels pilots del projecte, en què han participat més de 640 persones sense llar. Amb l’acció es demostra la importància d’invertir en els sistemes sanitaris per a millorar els hàbits i accedir a l’atenció sociosanitària.
A partir dels resultats obtinguts, Polibenestar ha desenvolupat recomanacions polítiques que promouen l’ús del navegador de la salut, una eina clau per a millorar l’assistència als grups més vulnerables. Aquestes recomanacions polítiques també contribueixen a augmentar la conscienciació ia accelerar l’adopció del model de navegador sanitari en els sistemes de salut i assistència social. Aquestes polítiques pretenen integrar l’atenció oncològica per a persones sense llar a les pràctiques i polítiques existents, fomentant aliances socials i sanitàries.
La situació de les persones sense llar és especialment precària pel que fa a la detecció precoç del càncer. Els programes de cribratge actuals deixen fora aquests grups vulnerables perquè, sense una llar fixa, no reben les notificacions i ajudes necessàries. Per aquesta raó, aquestes persones solen rebrediagnòstics tardans, quan el càncer ja està molt avançat i és difícil de tractar.
Els estudis pilot han demostrat ser eficaços, ja que han augmentat les visites d’aquests pacients al metge i ha millorat, per tant, l’atenció primària per a persones grans en situació de sense llar a ciutats com Madrid. Polibenestar advoca per un sistema sanitari inclusiu, basat en l’equitat, la integració de realitats socials i la coordinació adaptada a les necessitats específiques dels pacients. Així mateix, promou l’educació i la conscienciació sobre la prevenció del càncer en diversos idiomes per a arribar a un nombre més gran de persones.
Millora de la qualitat de vida dels pacients
El projecte Cancerless ha aconseguit diverses millores significatives. Tot i que no hi ha hagut canvis estadísticament significatius en la reducció del nombre de fumadors o del consum d’alcohol, s’han observat millores en la qualitat de vida i la vitalitat de les persones sense llar. També s’ha reduït l’ús de recursos en atenció primària, hospitalària i social i ha pujat la participació en programes de cribratge de càncer. La comunicació interpersonal entre pacients i proveïdors de salut ha millorat, amb un nivell de satisfacció acceptable i una experiència centrada en la persona.
Institut de referència internacional
Polibenestar és un institut públic de recerca de referència internacional, especialitzat en recerca, innovació i tecnologia social, assessorament tècnic i formació en l’àmbit de les polítiques socials. Liderat per Jorge Garcés Ferrer, ha desenvolupat investigació interdisciplinària aplicada sobre sostenibilitat econòmica, social, política i tècnica dels sistemes de benestar, assessorant les administracions públiques i les empreses en el disseny, planificació i implementació de recursos i polítiques de benestar social i sostenibilitat.
Per a obtenir més informació sobre Cancerless clica ací.