University of Valencia logo Logo Scientific Culture and Innovation Unit - Chair for Scientific Dissemination Logo del portal

Conferència: ‘Les drogues d’abús i la Química Analítica’, a càrrec de Maria Teresa Galceran

  • November 19th, 2015
Image de la noticia

Dijous 19 de novembre, a les 12.15 hores

Aula AI-18 de l'aulari interfacultatiu del Campus de Burjassot-Paterna

Conferència: ‘Les drogues d’abús i la Química Analítica’, a càrrec de Maria Teresa Galceran

María Teresa Galceran pronuncia aquest dijous dia 19 la conferència Les drogues d’abús i la Química Analítica. Un exemple d’intersecció, dins del cicle Les fronteres de la Química organitzat per la Facultat de Química i amb col·laboració de la Reial Societat Espanyola de Química, amb motiu del Dia Oficial de la Química i de la celebració de la Setmana de la Ciència. L’acte, a les 12.15 hores, tindrà lloc a l’aula AI-18 de l’Aulari Interfacultatiu del Campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València.

"Les drogues d’abús són avui dia un problema social però també un problema mediambiental. La conferència incideix en aquests dos aspectes a partir de les aportacions de la química analítica al coneixement d’aquests problemes”, explica la ponent, catedràtica emèrita de Química Analítica a la Universitat de Barcelona.

Així, la primera part de la conferència estarà enfocada a la problemàtica de l’anàlisi i la presència de drogues d’abús en el medi aquàtic (aigües residuals, superficials i potables). Es comentaran alguns resultats, la seua aplicació al càlcul del consum de drogues per part de la població i l’eliminació dels compostos en els tractaments als quals se someten les aigües.

La segona part de la conferència de M. Teresa Galcerán es dedicarà a comentar l’aplicabilitat de nous mètodes de recent implantació i gran potencialitat, els quals permeten la identificació i caracterització dels nous productes estupefaents que apareixen diàriament al mercat. Es presentaran alguns exemples de contaminació i de frau.

Mª Teresa Galceran ha sigut directora del Departament de Química Analítica i responsable del programa de doctorat de Química Analítica del Medi Ambient i la Pol·lució de la Universitat de Barcelona. També ha sigut vicerectora d’Ordenació Acadèmica i Professorat de la mateixa institució acadèmica. És especialista en  tècniques de Separació, técnica que ja va emprar en la seua tesi doctoral i que va introduir en el currículum de Química Analítica els anys 1970. Els últims anys há orientat el seu interès cap a l'Espectrometria de Masses a partir de que aquesta tècnica va començar a utilitzar-se acoblada a les tècniques de separació.

És coautora de més de dos-centes publicacions científiques relacionades amb les tècniques de separació i l’espectrometria de masses i ha dirigit vint-i-sis tesis doctorals. Actualment és membre d’un grup de recerca que treballa en el desenvolupament de mètodes d’anàlisis que utilitzen cromatografia de gasos, cromatografia de líquids i electroforesis capil·lar, acoblades a l’espectrometria de masses per a l’anàlisi de contaminants ambientals i alimentaris. Els treballs de recerca s’orienten a la resolució de problemes ambientals i alimentaris relacionats amb la presència de nous contaminants orgànics especialmente en el camp de la qualitat de l’aigua i dels aliments.