University of Valencia logo Logo Scientific Culture and Innovation Unit - Chair for Scientific Dissemination Logo del portal

DIA de DARWIN 2015

  • February 9th, 2015
Image de la noticia

El 12 de febrer de 1809 va nàixer Charles Darwin. Cada any, l’Espai Ciència de l’OCCC aprofita l’aniversari de Darwin per recordar el gran científic i pensador i discutir sobre les implicacions i aplicacions de les seues idees.

Els actes del Dia de Darwin d’enguany incideixen sobre dues temàtiques que van passar desapercebudes al naturalista anglès. En primer lloc, el paper dels microorganismes en l’evolució. Tot i ser un hipocondríac professional, Darwin mai no es va preguntar sobre l’evolució dels organismes microscòpics. La biologia contemporània, tanmateix, ha ampliat i perfeccionat la teoria de Darwin per tal d’incloure aquestes formes invisibles que tant poden aportar grans innovacions evolutives (a través de la simbiosi) com generar problemes de salut, en el cas de les malalties infeccioses.

L’altre gran tema ignorat per Darwin fou l’origen de la complexitat dels organismes pluricel·lulars que el portà a un dilema que no va poder resoldre al llarg de tota la seua carrera científica. Com és possible que els organismes pluricel·lulars tinguen una aparició sobtada en el registre fòssil si l’evolució, segons Darwin, necessita de períodes de temps molt prolongats per actuar? De nou la resposta estava en les criatures microscòpiques que, com sabem avui, ocupen unes bones tres quartes parts de tota la història de la vida en la Terra.

El dimecres 11 de febrer (a les 19h) celebrarem un Bar de Ciències a la cafeteria de l’OCCC amb Fernando González-Candelas (Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, Universitat de València i Fisabio), catedràtic de genètica i especialista en epidemiologia molecular. El títol de la trobada és: Pandèmies, epidèmies, contagis: com lluitar contra els nostres enemics invisibles, de la legionel·la a l’ebola i el debat serà moderat per Reis Juan (periodista). Tindrem ocasió de preguntar i debatre sobre l’actualitat de les infeccions, ara que estem en plena expansió de la grip d’hivern i que els mitjans han deixat de parlar de la tragèdia de l’expansió del virus de l’ebola a Àfrica. González-Candelas, entre altres temàtiques, ha estudiat els brots epidèmics de legionel·la a Alcoi.

D’altra banda el dijous 12 de febrer (12,30h) es celebrarà a la Sala Charles Darwin, (Campus de Burjassot-Paterna, Universitat de València) una conferència amb el títol L’origen de la pluricel·lularitat. Serà pronunciada per Iñaki Ruiz-Trillo (ICREA, Institut de Biologia Evolutiva, CSIC-UPF), un especialista internacional en l’estudi de l’emergència de la complexitat dels organismes macroscòpics. Ruiz-Trillo és investigador principal d’un projecte finançat per l’European Research Council per a estudiar, mitjançant la comparació de genomes, com es podria haver passat d’organismes unicel·lulars als animals més primitius.

L’Espai Ciència de l’OCCC és un programa de divulgació científica patrocinat per l’Institut d’Estudis Catalans amb la col·laboració d’ACPV, l’OCCC, la Càtedra de Divulgació de la Ciència/Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València i el CSIC.

Images: