Logo de la Universitat de València Logo Servei d'Anàlisi i Planificació Logo del portal

  • SAP

La llista mundial d’investigadores i investigadors altament citats n’inclou quatre de la Universitat de València

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 22 de novembre de 2019
(D’esquerra a dreta). Dalt: Dolores Corella i Artemi Cerdà. Baix: Juli Pausas i Francisco J. Barba.
(D’esquerra a dreta). Dalt: Dolores Corella i Artemi Cerdà. Baix: Juli Pausas i Francisco J. Barba.

Dolors Corella, Artemi Cerdà, Francisco J. Barba i Juli Pausas, investigadora i investigadors de la Universitat de València, figuren en el llistat Highly Cited Researchers 2019, l’última classificació del proveïdor de dades bibliomètriques Clarivate Analytics. Dos tenen impacte multidisciplinari (Corella i Pausas) i els altres dos, en el camp de ciències agrícoles (Cerdà i Barba).

Highly Cited Researchers és una llista anual que selecciona els i les especialistes més influents de tot el món, pel seu excepcional rendiment investigador, mesurat per la producció d’articles altament citats que es troben en l’1% superior en nombre de cites per camp i any en Web of Science Core Collection. El llistat recull la seua producció científica durant el període 2008-2018 en un o més dels 21 camps utilitzats.

La llista conté al voltant de 6.200 investigadores i investigadors l’any 2019, 3.700 dels quals investiguen en camps específics i aproximadament 2.500, en camps multidisciplinaris; aquest és el segon any en què se n’identifiquen amb impacte multidisciplinari.

Dolors Corella, catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública a la Universitat de València, és premi Jaume I d’Investigació Mèdica 2018. És investigadora en obesitat i nutrició i cap de grup del CIBEROBN des de 2006. També és directora de la Unitat d’Investigació d’Epidemiologia Genètica i Molecular a la Universitat de València des de 1998. Ha publicat més de 325 articles en revistes internacionals de gran impacte i ha dirigit més de 20 tesis doctorals. Actualment focalitza les seues investigacions en la integració d’òmiques juntament amb la nutrició i la gastronomia per a aportar una visió més holística de la salut. És pionera en el desenvolupament de la Genòmica Nutricional.

Artemi Cerdà, catedràtic de Geografia Física de la Universitat de València, ha col·laborat en projectes d’investigació sobre desertificació i desenvolupament als Estats Units, Holanda, Bolívia, Etiòpia o Israel, entre altres països; i ha publicat més de 200 articles d’investigació en revistes d’impacte internacional. Ha sigut investigador del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i és membre del grup d’investigació Soil Erosion and Degradation Research Group (SEDER). Actualment investiga l’evolució d’àrees forestals i agràries afectades per l’erosió, especialment en zones de cultiu de vinya.

Francisco J. Barba és professor ajudant doctor en el Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciències de l’Alimentació, Toxicologia i Medicina Legal de la Universitat de València. Actualment treballa en tecnologies emergents (altes pressions hidrostàtiques, polsos elèctrics, descàrregues elèctriques d’alt voltatge, ultrasons, microones i extracció en fluids supercrítics, entre altres) amb la finalitat d’obtindre nous processos tecnològics. La majoria dels seus estudis són en l’aplicació de les altes pressions hidrostàtiques així com els polsos elèctrics per a pasteuritzar aliments que preserven millor les característiques nutricionals, en particular, compostos bioactius, així com organolèptiques d’aquests. Fins al moment ha publicat més de 220 articles científics en revistes d’alt índex d’impacte.

El científic Juli Pausas treballa en el Consell d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE), entitat mixta de la Universitat de València, del Consell Superior d’Investigacions Científiques i de la Generalitat Valenciana, si bé figura citat com de la UV en el llistat de Clarivate. La seua investigació se centra en l’ecologia i l’evolució dels ecosistemes propensos als incendis, específicament en el paper del foc en l’evolució de les espècies i l’estructura de les poblacions, les comunitats i els paisatges. Ha treballat específicament en ecosistemes mediterranis i sabanes, ha publicat més de 150 articles científics i també quatre llibres sobre aquesta temàtica. Actualment estudia el paper del foc i de l’aridesa en l’estructura de les comunitats vegetals en ecosistemes mediterranis.

 

Llistat Highly Cited Researchers 2019:

https://recognition.webofsciencegroup.com/awards/highly-cited/2019/