Logo de la Universitat de València Logo Servei d'Anàlisi i Planificació Logo del portal

(D’esquerra a dreta). Dalt: Dolors Corella, Pablo P. Boix i Gustau Camps-Valls. Baix: Francisco J. Barba i Artemi Cerdà.
(D’esquerra a dreta). Dalt: Dolors Corella, Pablo P. Boix i Gustau Camps-Valls. Baix: Francisco J. Barba i Artemi Cerdà.

Dolors Corella, Artemi Cerdà, Pablo P. Boix, Gustau Camps-Valls i Francisco J. Barba, investigadora i investigadors de la Universitat de València (UV), figuren en el Highly Cited Researchers 2021, un rànquing amb l’elit científica mundial pel que fa a nombre de citacions dels seus treballs de recerca, segons el proveïdor de dades bibliomètriques Clarivate Analytics.

Així, Boix i Corella tenen impacte multidisciplinari; Cerdà destaca en el camp de Ciències Agrícoles i Ecologia per una banda i Medi Ambient per l’altra, Camps-Valls sobreïx en Geociències i Barba en Ciències Agrícoles. En 2020, la UV comptava amb quatre especialistes en aquesta classificació.

Highly Cited Researchers és una llista anual que selecciona els i les especialistes més influents de tot el món, pel seu excepcional rendiment investigador, mesurat per la producció d’articles altament citats que es troben en l’1% superior en nombre de cites per camp i any en Web of Science Core Collection. El llistat recull la seua producció científica durant el període 2010-2020 en un o més dels 21 camps utilitzats.

La llista conté al voltant de 6.600 investigadores i investigadors l’any 2021, 3.800 dels quals investiguen en camps específics i aproximadament 2.800, en camps multidisciplinaris; aquest és el quart any en què se n’identifiquen amb impacte multidisciplinari.

Dolors Corella, catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública a la Universitat de València, és premi Jaume I d’Investigació Mèdica 2018, és investigadora en obesitat i nutrició, i cap de grup del CIBEROBN des de 2006. També és directora de la Unitat d’Investigació d’Epidemiologia Genètica i Molecular a la Universitat de València des de 1998. Ha publicat més de 375 articles en revistes internacionals de gran impacte i ha dirigit més de 20 tesis doctorals. Actualment focalitza les seues investigacions en la integració d’òmiques juntament amb la nutrició i la gastronomia per a aportar una visió més holística de la salut. És pionera en el desenvolupament de la Genòmica Nutricional.

Artemi Cerdà, catedràtic de Geografia Física de la Universitat de València, ha col·laborat en projectes d’investigació sobre desertificació i desenvolupament als Estats Units, Holanda, Bolívia, Etiòpia o Israel, entre altres països; i ha publicat més de 200 articles d’investigació en revistes d’impacte internacional. Ha sigut investigador del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i és membre del grup d’investigació Soil Erosion and Degradation Research Group (SEDER). Actualment investiga l’evolució d’àrees forestals i agràries afectades per l’erosió, especialment en zones de cultiu de vinya.

Gustau Camps-Valls és catedràtic d’Enginyeria Electrònica de la UV i coordinador del grup de recerca Image and Signal Processing (ISP), http://isp.uv.es, un grup de 40 investigadors al voltant de la intel·ligència artificial per al tractament d’imatges, senyals i dades. Les seues contribucions se centren en el desenvolupament d’algorismes d’aprenentatge automàtic per a l’anàlisi de dades de teledetecció, observació de la Terra i geociència. És autor de més de 300 articles en revistes internacionals, ha coordinat més de deu projectes de recerca internacional, titular d’un projecte ERC Consolidator Grant i en l’actualitat d’un projecte Synergy Grant –també de l’European Research Council– dotat amb 10 milions d’euros per a millorar els models climàtics amb AI i l’anàlisi i la interpretació de les dades del sistema Terra.

Pablo P. Boix és investigador de l’Institut de Materials de la Universitat de València (ICMUV), on la seua recerca se centra en el desenvolupament de nous materials i dispositius optoelectrònics per a un futur sostenible. En 2012 es va incorporar a l’Energy Research Institute de la Nanyang Technological University, a Singapur, on va liderar una línia de recerca de perovskites d’halur per a aplicacions optoelectròniques. En 2016 va treballar desenvolupant cèl·lules solars de perovskita en l’àmbit industrial a Suïssa i en 2017 es va incorporar a la Universitat de València amb un contracte Ramón y Cajal. Ha participat en més de 12 projectes nacionals i internacionals i ha publicat més de 100 articles científics.

Francisco J. Barba és professor titular del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública. Treballa en tecnologies emergents (altes pressions hidrostàtiques, polsos elèctrics, descàrregues elèctriques d’alt voltatge, ultrasons, microones i extracció en fluids supercrítics, entre altres) amb la finalitat d’obtindre nous processos tecnològics. La majoria dels seus estudis són en l’aplicació d´aquestes tecnologies per a preservar millor i d’una forma sostenible les característiques nutricionals, bioactives i organolèptiques dels aliments, així com per a valoritzar els residus i subproductes agroalimentaris d’una forma sostenible. Ha publicat més de 380 articles científics en revistes d’alt índex d’impacte.

 

Llistat Highly Cited Researchers 2021: https://recognition.webofscience.com/awards/highly-cited/2021/