Logo de la Universitat de València Logo Servei d'Anàlisi i Planificació Logo del portal

Rectorat de la Universitat de València.
Rectorat de la Universitat de València.

La Universitat de València, a més, assoleix la seua millor posició mundial (número 224) des de la creació del SCImago-Institutions Rankings (SIR), en aquesta edició sobre 3.471 universitats, un 11% més que l’any passat. Per àrees, com a institució d’Educació Superior, la Universitat millora 38 posicions respecte a 2018 a escala mundial i 30 a Europa. També avança dos llocs a Espanya fins col·locar-se com a cinquena millor universitat i passa a liderar la classificació de les institucions d’ensenyament superior valencianes.

El SIR està desenvolupat pel grup d’investigació SCImago LAB i classifica institucions que es dediquen a la investigació científica amb el criteri de tenir més de 100 articles publicats i indexats a la base de dades SCOPUS. Les institucions s’agrupen per sectors: Tots, Govern, Salut, Educació Superior i Sector Privat. Pel que fa a Espanya, aquest rànquing classifica 292 institucions de tots els sectors, 65 de les quals són universitàries.

La Universitat de València, així, el 2019 s’ha situat com la 224 millor del món i en el número 96 a Europa. Millora, per tant, pel que fa a l’edició anterior, on va ocupar les posicions 262 del món, 126 d’Europa, 7 d’Espanya i 2 de la Comunitat Valenciana.

El vicerector d’Estratègia, Qualitat i Tecnologies de la Informació de la Universitat de València, Joaquín Aldás, ha destacat: “Les millores significatives en els rànquing que mesuren l’acompliment investigador són conseqüència directa de l’esforç dels nostres investigadors, que han mostrat una resiliència extrema en un context de restriccions en el finançament de la R + D + I, gràcies a que el seu sentit de la responsabilitat com a científics s’ha imposat a les adversitats”. A més, Aldás ha remarcat que “cal esperar que els propers anys el nostre país assumisca un finançament de la investigació d’acord amb la qualitat dels seus científics i al lloc que correspon a Espanya en el context global”.

A escala internacional, el SCImago-Institutions Rankings està liderat per la Universitat de Harvard, l’Escola de Medicina de Harvard i l’Institut de Tecnologia de Massachusetts. A Europa, se situen al capdavant les universitats d’Òxford, College London i Cambridge, mentre que a Espanya el rànquing està liderat per la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Complutense de Madrid.

En l’edició 2019 les dades utilitzades corresponen al període 2013-2017. Els indicadors utilitzats s’agrupen en tres blocs: aquells referits a investigació i procedents de les bases de dades de Scopus, als quals s’assigna un 50% de la valoració; indicadors d’Innovació (30%) subministrats per la Base de Dades Global de Patents de l’OEP (PATSTAT); i marcadors d’impacte social (20%) de Google i de l’eina de posicionament web Ahrefs. Com a novetat, enguany s’han inclòs indicadors de revistes pròpies i d’accés obert.

 

Accés al rànquing: https://www.scimagoir.com/rankings.php

Més informació (Servei d’Anàlisi i Planificació UV): http://ir.uv.es/5RQbdzh