Logo de la Universitat de València Logo Servei d'Anàlisi i Planificació Logo del portal

Rectorat de la Universitat de València.
Rectorat de la Universitat de València.

El rànquing del Grupo para la Difusión del Índice h (DIH) ha situat 32 especialistes de la Universitat de València (UV) en les cinc primeres posicions d’Espanya en les seues àrees. D’ells, quatre ocupen la primera posició en cinc: Eulogio Oset (Física Nuclear), Eugenio Coronado (Química Inorgànica i Nuclear), Antonio Pellicer (Biologia Reproductiva i també Obstetrícia i Ginecologia) i Alicia Salvador (Psicobiologia). Per àrees de coneixement, el major nombre d’especialistes correspon a Ciències de la Salut (18), Tecnologia, Enginyeria i Ciències Aplicades (6), Biologia (5) i Química (3).

La base de dades del grup DIH conté informació sobre 2.380 especialistes que treballen a Espanya, que apareixen en els rànquings de 166 àrees d’investigació. L’Índex H detecta les expertes o els experts que més cites reben en set àrees de coneixement: Biologia, Ciències de la Salut, Ciències de la Terra, Física, Matemàtiques, Química, així com Tecnologia, Enginyeria i Ciències Aplicades. Aquesta classificació es basa en el Factor H (Fh) mitjà, o relació entre l’Índex H de cada persona investigadora, i el valor mitjà dels H dels altres autors i les altres autores que estan en el rànquing de la seua àrea, a partir de la base de dades sobre publicacions científiques ISI Web of Science.

A 15 de juliol, onze investigadores i investigadors de la UV són segons en tretze àrees. Atenent al factor Fh, són, classificats des del factor més alt al més baix, Eugenio Coronado (Química Multidisciplinar), Gustau Camps Valls (Enginyeria Eléctrica i Electrònica, també en Teledetecció, així com en Ciències de la Imatge i Tecnologia Fotogràfica),  Miguel Julve i Francesc Lloret (Química) i Artemi Cerdà (Ciències del Sòl). Completen aquesta classificació Andrés Moya (Genètica), Carlos Simón (Biología Reproductiva, així com Obstetrícia i Ginecologia), José Vicente Castell (Toxicologia), Santiago Mas (Parasitologia), José María Peiró (Psicologia Aplicada) i Álvaro Luis Peña (Conservació de la Biodiversitat).

També, tres investigadors de la Universitat ocupen la tercera posició d’aquesta classificació en quatre àrees. Són José Remohí (Biología Reproductiva i també Obstetrícia i Ginecologia), José Antonio Sobrino (Ciències de la Imatge i Tecnologia Fotogràfica) i Josep Redón (Malaltia Vascular Perifèrica).

A més, deu especialistes de la Universitat de València estan en quarta posició en deu àrees; sis en cinquena en cinc àrees; i vint-i-dos expertes i experts estan entre les posicions sisena i desena en díhuit àrees. D’altra banda, 40 científics i científiques de la institució valenciana estan en posicions superiors a la desena en 22 àrees.

 

Investigadores

Del total de 86 investigadors i investigadores de la Universitat de València que es relacionen en el rànquing DIH, 18 són dones, un 20,93%. Ordenades segons la posició en l’àrea principal, són a més d’Alicia Salvador, que ocupava la primera posició en el seu grup, Guillermina Font (Toxicología), María Dolores Bargues (Parasitología), Rosa Baños (Psicología Clínica) i Isabel Balaguer (Psicología Aplicada), les quatre en quarta posició en la seua àrea. Dolors Corella (Nutrició i Dietètica) està al cinqué lloc, Maria Teresa Donato (Toxicologia i també Farmacologia i Farmàcia) al sisé, Yolanda Picó (Química Analítica) al seté i María Adela Valero (Parasitologia) al huité.

 

Per províncies i àrees

La província de València, segons aquest rànquing, és la tercera en nombre d’investigadores i investigadors replegats a la classificació DIH, amb 178 sobre un total de 2.380 al conjunt d’Espanya. Dels 178 que treballen a València, 53 ho fan en Ciències de la Salut (la tercera província amb major nombre); 31 en Química (també tercera província); 11 en Matemàtiques (en tercera posició estatal); 30 en Biologia (quarta); i 6 en Ciència dels Materials (cinquena).

 

Base de dades del Grup DIH: http://indice-h.webcindario.com/