BibliotequesUVUniversitat de València Logo del portal

  • Estudiants

La CRUE negociarà amb els editors científics per l'accés obert

  • 15 de setembre de 2020
Investigació
Investigació

El 19 de febrer de 2019 l'Assemblea CRUE, composta pels rectors de 75 universitats públiques i privades, va aprovar una declaració comprometent-se amb la ciència oberta. Entre les accions destinades a aquesta finalitat, es va proposar incloure l'accés obert en qualsevol negociació amb els editors de publicacions científiques, promovent un sistema de comunicació científica sostenible.

Per tant, la CRUE va aprovar el febrer passat la creació d'una Comissió de negociació composta per rectors, vicerectors, gerents i bibliotecaris, entre els quals es troba el Vicerector d'Investigació de la UV i representant de CRUE I+D+i, Prof. Dr. Carlos Hermenegildo.

Aquesta Comissió ha acordat iniciar una negociació amb quatre editorials científiques: ACS, Wiley, Springer Nature i Elsevier, que representen el 42% de la inversió econòmica de les universitats i amb les que finalitzen els contractes el 31 de desembre de 2020. En les negociacions participaran les universitats CRUE, 5 Instituts d'Investigació i el CSIC.

L'objectiu és aconseguir un acord que ens permeta l'accés als continguts i la publicació d'articles en accés obert, sense cap pagament individualitzat (APC). Des de CRUE són conscients que aquest acord serà un pas cap a noves formes de difusió del coneixement generat. Però també que seran negociacions dures i, que en alguns casos, es pot no arribar a acords. Per això es prepararan alternatives en el cas que es cancel·lara l'accés a un determinat editor.

Des del Servei de Biblioteques i Documentació informarem puntualment de la marxa de les negociacions i les alternatives de les què disposaran els nostres investigadors.