BibliotequesUVUniversitat de València Logo del portal

  • Estudiants

El Servei de Biblioteques i Documentació incorpora noves obres pertanyents al Patrimoni Bibliogràfic Valencià

  • 16 d’abril de 2018
Incunable els sermons

El Servei de Biblioteques i Documentació ha adquirit, per a la seua conservació i consulta en la Biblioteca Històrica, el manuscrit "Manual de tintoreria" de Joanot Valero, copiat a València a la fi del segle XV i l'incunable de sermons "De sanctis".

El manuscrit és l'únic que es coneix d'aquest tipus en la Península ibèrica i també és l'únic manuscrit d'un ofici artesanal que es conserva en llengua catalana. 
Es tracta d'un manual per a tenyir la llana, amb més d'un centenar de fórmules per a l'aplicació del tint i dels llevataques. Aquest manuscrit valencià és una guia pràctica per a ús personal del tintorer valencià, d'origen aragonés, Joanot Valero. Inclou, a més, un receptari mèdic relacionat amb malalties i accidents professionals.
 
El manuscrit està escrit en valencià, conté alguns fragments escrits en aragonès i en llatí. Es va escriure entre 1497 i 1515 i està enquadernat en pergamí.
 
En el segle XVIII va pertànyer a Joan Antoni Maians (1718-1801), germà menor de Gregori Maians, canonge de la catedral i rector de la Universitat de València. Posteriorment es perd el rastre del manuscrit i reapareix en mans de llibreters catalans en la segona meitat del segle XX.

També hem enriquit el catàleg patrimonial de la Universitat de València amb un nou incunable. Reben el nom d'incunables els llibres impresos a Europa entre 1450 i 1500. Es tracta d'un exemplar dels sermons "De sanctis", l'autor dels quals és Sant Vicent Ferrer (1350-1419). Llibre escrit en llatí que va ser imprés en  Basilea per l'impressor Nicolaus Kesler, 17 desembre 1488. Amb aquest, la Biblioteca Històrica compta amb cinc incunables, l'autor dels quals és Sant Vicent Ferrer.

La Biblioteca Històrica de la Universitat de València posseeix més de 300 incunables i més de 1.000 manuscrits.
 
Recentment s'han realitzat obres en la biblioteca, s'han construït unes càmeres climàtiques, que permeten conservar en les millors condicions la seua col·lecció d'obres de gran valor històric i patrimonial (manuscrits, incunables i llibres impresos entre els segles XVI i XVIII).

València, 12 d’abril de 2018

Victoria García Esteve
Directora
Servei de Biblioteques i Documentació